Annons

Företagets rop på hjälp –otryggt på stationen

Stökigheter och otrygghet på Centralstationen. Nu vädjar Pressbyrån om hjälp – när rädslan sprider sig. ”Vi är inte ute efter ett långsiktigt arbete som är färdigt om några år”, säger regionchef Johan Kruse.
Kristianstad • Publicerad 18 februari 2021
Pressbyrån anser att otryggheten nu är så pass stor hög att de vädjar om hjälp.Foto: Marcus Haraldsson

En stökig miljö i och runtomkring Centralstationen, dit polisen kallats vid åtminstone två tillfällen den senaste veckan, har fått Pressbyrån att vädja om hjälp. Den otrygga tillvaron har lett till en skrivelse som skickats till polisen, Kristianstads kommun och fastighetsägaren Jernhusen.

För tidningen berättar regionchef Johan Kruse att det alltid varit stökigt men att situationen eskalerat under de senaste ett–två åren.

Annons

– Det händer titt som tätt att både resenärer, kunder och vår personal ser olika handlingar som utförs på stationsområdet. Alltifrån till att man ser vapen i det öppna till att man ser hur det langas både alkohol och droger, säger Johan Kruse och fortsätter:

Johan Kruse anser att åtgärder måste till snarast.Foto: Malin Eklund

– Man ser bråk och misshandel, för att inte prata om all fylla och drogpåverkade som rör sig där. På det hela sammantaget skapar det en olustig känsla och en otrygg miljö.

Sedan en tid tillbaka finns en ordningsvakt på plats under några timmar varje dag, men Pressbyrån efterfrågar fler åtgärder.

– Vår främsta prioritet handlar om våra medarbetare. Vi känner allihopa att det måste hända någonting snart, för vi får signaler att man knappt vågar gå till sin arbetsplats, säger Johan Kruse.

Han lägger till:

– Vi är inte ute efter ett långsiktigt arbete som är färdigt om några år, utan det vi vill ha är hjälp nu.

”Vi är inte ute efter ett långsiktigt arbete som är färdigt om några år, utan det vi vill ha är hjälp nu.”
Johan Kruse, regionchef

Kommunpolis Martin Thornell tillhör dem som har besvarat mejlet från företaget. Han förklarar att de för länge sedan erbjudit Pressbyrån att vara med i lägesbildsgruppen, där aktörer samverkar i det brottsförebyggande arbetet.

– Jag pratade med dem i förra veckan och när de ringde just då så stämde inte den lägesbilden överens med det vi fått in. Därför är det intressant att de får vara en del, så att vi får en mer heltäckande bild, säger Martin Thornell.

Han är medveten om att stationen, likt flera andra platser i kommunen, har viss problematik men betonar också att där pågår ett arbete. Thornell pekar på ordningsvakten, fotpatrullerande polis och att polis kommer vid ärenden.

I sitt mejl pekar Pressbyrån bland annat på medborgarlöftet kring att öka tryggheten i kommunen, där de anser att stationsområdet glömts bort.

Här saknas innehåll

Annons

– Patruller jobbar där och ordningsvakt finns där men om det finns saker som behöver åtgärdas måste man berätta det. Då kan man göra något åt det men om det är okänt är det svårt att göra något åt det, säger Martin Thornell.

Johan Kruse anser att flera aktörer måste hjälpas åt för att få en trygg miljö innan det hela eskalerar.

– Just nu är det en situation där det finns en ganska stor risk att det går överstyr och att människor blir allvarligt skadade. Det är min bedömning av det hela.

Om inget förändras. Var står vi då?

– Det får andra återverkningar. Det finns en risk att personer som är anställda i våra verksamheter söker sig någon annanstans och att vi har svårt att hitta anställda som vill jobba i den miljön.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons