Annons

Stor oro inom vården för att smittas och dö

Det finns en stor rädsla bland anställda inom vården för att smittas och dö av covid-19, visar en ny undersökning från Högskolan Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 22 december 2020
Många anställda inom vården i Skåne är rädda för att smittas och dö av coronaviruset, och anser att skyddsutrustningen inte alltid räcker till.Foto: Johan Nilsson/TT

Två av fem anställda inom vården i Region Skåne oroas över att bli smittade genom jobbet. Mer än var fjärde oroas också för att de själva ska dö av sjukdomen.

Det visar en delrapport om hälso- och sjukvårdsanställdas arbetsmiljö i södra Sverige, som precis har gjorts klar vid Högskolan Kristianstad.

Annons

Där har 7 781 hälso- och sjukvårdsanställda i Region Skåne svarat på olika frågor i en enkät under hösten. 42 procent av dessa träffade, undersökte och vårdade patienter dagligen med covid-19 symtom eller sjukdomen.

Här saknas innehåll

Enligt rapporten var skyddsutrustningen fungerande i stort. Men det finns flera brister:

• Nära två av fem har sagt att det funnits betydande risker att smittas av covid-19 i deras arbete.

• Nästan var fjärde ansåg att åtgärderna för att förhindra smitta och ohälsa bland personalen inte har varit tillräckliga.

• Närmare var tredje anställd sa att det finns hinder i deras dagliga arbete för att kunna följa de skyddsrutiner som finns under covid-19-pandemin.

• Omkring 40 procent ansåg att smittskyddsutrustningen hindrade dem från att utföra sina arbetsuppgifter på ett bekvämt och tillfredsställande sätt. Det kan medföra slarv med att använda utrustningen vid stressade situationer.

• Hälften av de anställda har varit mer stressade än normalt på jobbet och pandemin har inneburit mer fysisk belastning för över 20 procent av de anställda.

• För över en tredjedel (36 procent) har jobbet under pandemin haft negativ påverkan på deras privatliv.

Kerstin Nilsson, professor i folkhälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad.Foto: Högskolan Kristianstad

– Enkäten visar att hälso- och sjukvårdspersonalen befinner sig i en situation som innebär ett stort behov av stöd både personligen och i sina arbetsuppgifter. Det var mycket positivt att 75 procent upplevde att deras närmaste chef var ett tillräckligt gott stöd i deras arbete under pandemin. Men samtidigt behöver även resterande 25 procent uppleva detta, säger forskaren Kerstin Nilsson, som har sammanställt delrapporten.

Hon är docent vid arbets- och miljömedicin Lund universitet samt professor i folkhälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad.

Annons

Delrapporten är den första, och handlar om personalens situation under pandemin. Den ska vara grund till att skapa bättre arbetsplatser, och har därför skickats ut till tjänstemän och förtroendevalda i Skåne och till SKR (Sveriges kommuner och regioner).

”Det var mycket positivt att 75 procent upplevde att deras närmaste chef var ett tillräckligt gott stöd i deras arbete under pandemin. Men samtidigt behöver även resterande 25 procent uppleva detta.”
Kerstin Nilsson, professor i folkhälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons