Annons

Urologin fortsätter på Tryggakliniken

Tryggakliniken överklagar upphävandet av deras avtal med Region Skåne. Det gör att verksamheten fortsätter som vanligt, tills dess frågan prövats av högsta förvaltningsdomstolen.
Kristianstad • Publicerad 14 maj 2020
Tryggaklinikens Fredrik Mogren säger att de nu överklagar ärendet till högsta förvaltningsdomstolen.Foto: Peter Åklundh

– Vi kommer att överklaga och skickar in denna senast på måndag. Det innebär att vi fortsätter vår verksamhet som vanligt, tills vi får återkoppling från högsta förvaltningsdomstolen, säger Tryggaklinikens ägare Fredrik Mogren.

Beslutet om att urologin ska försvinna och 1 500 patienter överföras till CSK har vållat stor oro hos många patienter med urologiska besvär. Exempelvis dem med prostatacancer som fått behandling hos Tryggakliniken. Även patientföreningen Provitae har gått ut och kritiserat att inte mer görs från regionen för att ta hand om denna grupp.

Annons

Tryggaklinikens urologi skulle egentligen upphöra den 15 maj. Men i och med överklagan kommer avtalet att rulla vidare tills högsta förvaltningsdomstolen (HFD) sagt sitt.

– Det här är så betydelsefullt för patienterna att vi måste göra vårt yttersta. Och det finns en möjlighet att pröva detta mot en paragraf, som säger att avtalet kan komma att bestå om det är av tvingande hänsyn till allmänintresset. Den biten är inte prövad än, säger Mogren.

Företaget och dess advokatbyrå överklagar också att att kammarrätten sa nej till prövningstillstånd och inte tog upp ärendet.

Hur länge kan ni fortsätta verksamheten nu?

– I praktiken finns det två möjliga utfall. Antingen får vi avslag med vändande post, eller så blir det en handläggning om vi ska få ett prövningstillstånd. I så fall tar det i genomsnitt två månader eller mer, säger Fredrik Mogren.

– Får vi sedan ett prövningstillstånd finns det risk att det kan dröja. Snittiden för handläggning vid sakprövning i HFD är över ett år.

Fakta

Detaljer i målet

Region Skåne handlade upp urologi i nordöstra Skåne under 2018, då deras egna resurser inte räckte till. Tryggakliniken var ensamma om att lämna in ett anbud och vann upphandlingen.

Ett avtal tecknades som började gälla våren 2019 och skulle pågå till våren 2024.

Under slutet av 2019 överklagade Capio Närsjukvård avtalet till förvaltningsrätten. Capio framhöll att från början skulle leverantören (den som vann upphandlingen) ha fullt kostnadsansvar för medicinsk service, inklusive undersökningar och utredningar för cancer. Denna kostnad hade inte Capio haft tidigare när de hade ett avtal om urologin, och denna tänkta kostnadsökning bidrog till att de inte lämnade in något nytt anbud.

Men strax före avtalet undertecknades gjordes ett förtydligande. Det innebar att leverantören skulle få ersättning för vissa analyser och undersökningar som görs i samband med standardiserade vårdförlopp för olika cancerformer, som i prostata eller urinblåsa. Capio anser att detta är en ändring av avtalet, och att dessa nya villkor skulle ha gjort att fler leverantörer lämnat anbud. Därför ansåg Capio att avtalet med Tryggakliniken skulle ogiltigförklaras.

Förvaltningsrätten gick på den linjen i en dom. När den överklagas till kammarrätten beviljades inte prövningstillstånd, vilket gjorde att målet inte överprövades där.

Nu hoppas Tryggakliniken på att högsta förvaltningsdomstolen tar upp målet.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons