Annons

907 miljoner mer till den skånska sjukvården

Socialdemokraterna vill förstärka den skånska sjukvården med 630 miljoner. De hörsammas, men inte så som de föreslog. Alliansen vill lägga 907 miljoner, men allt ska fördelas av regionstyrelsen.
Kristianstad • Publicerad 20 april 2020 • Uppdaterad 21 april 2020
Carl Johan Sonesson säger att regionen nu för bok över vad coronan kostar för att kunna få igen pengarna från staten.
Carl Johan Sonesson säger att regionen nu för bok över vad coronan kostar för att kunna få igen pengarna från staten.Foto: Clifford Johansen

Socialdemokraterna i Skåne anser att vården är underfinansierad, och har föreslagit en tilläggsbudget på 630 miljoner som fördelas ut till sjukhusen.

Ett tag såg det ut som om Alliansen tänkte göra ett tillägg på 550 miljoner. Men till fullmäktige på torsdag föreslår borgarna nu en tilläggsbudget på 907 miljoner. Dessutom 30 miljoner ytterligare, som ska gå till att kompensera de privata vårdföretag som nu får betala moms på inhyrd personal.

Annons

Av de 907 miljonerna får regiondirektören disponera och fördela 50 miljoner för hantering av coronaeffekter.

– Alla pengar i tilläggsbudgeten kommer vi att använda till de utgifter vi nu ser går åt till coronabekämpningen, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M).

Därför vill han inte lägga ut dessa pengar på sjukvården direkt. I stället ska det föras noggranna anteckningar överallt om vilka merkostnader som coronapandemin för med sig. Tanken är att de 907 miljonerna ska gå till att ersätta sjukvården för dessa merkostnader. Men pengarna delas ut först när de vet vad kostnaderna är.

– Jag har förstått att oppositionen vill att pengarna betalas ut redan nu. Det blir knepigt, för vi har ingen totalsumma på vad det kostar ännu. Då vet vi inte vilken belastning det varit på SUS eller CSK, då är det svårt att dela ut detta nu. Vår tanke är att detta ska täcka upp för de extra kostnader de haft, som extra bemanning, skyddsutrustning, läkemedel och annat de behöver för att klara detta.

Regionen ser redan en del av vilka extra kostnader pandemin för med sig.

– Folktandvården har redan kostnader på ett antal 100 miljoner. Skånetrafiken tappar fem miljoner om dagen i intäkter. Vi har stängt operan och dansteatern, bara för operan är det 30 miljoner per månad.

– En intensivvårdsplats kostar 20 000 kronor om dygnet. Sedan får vi minskad skattekraft med en halv miljard på årsbasis. Vi har kalkyler nu på att detta kostar 1,5 miljarder i år, men vi vet inte, det beror på hur långvarigt det blir, säger Sonesson.

Därför uppvaktar regionen, via SKR (Sveriges kommuner och regioner) även regeringen om mer riktade bidrag till regionerna.

– Det vi får nu är 600 miljoner, och sedan var det välfärdspengarna som det röstades om i vintras. Det blir 300 miljoner till. Det är de 900 miljonerna vi bygger vår tilläggsbudget på.

Ett annat bidrag är kömiljarden från regeringen. 2020 uppgår den till 2,9 miljarder. Tidigare har pengar betalats ut till de regioner som minskar sina köer. Nu talas det om att kömiljarden ska omvandlas till ett generellt bidrag, då inga regioner kan korta sina köer under pandemin och när operationer ställs in.

Annons

Region Skåne har räknat med att få 200 miljoner i år från kömiljarden. Men om den nu blir generell kan det bidraget bli 400 miljoner. Det innebär i så fall 200 miljoner mer än vad man hittills budgeterat för. I så fall kommer Region Skåne att få totalt 1,1 miljarder extra från staten i år.

– Regeringen har sagt att den ska täcka upp för vad det här kostar, då måste vi ligga på dem nu så vi får ytterligare. Det går inte att höja skatten till nästa budgetår, när allt avstannat måste folk konsumera så att hjulen snurrar, då är det viktigt att staten täcker upp, säger Carl Johan Sonesson.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons