Annons

Vargar på Österlen – så ska du tänka

Ta det lugnt, visa att du är en människa och ta upp kameran.
Så ska man uppföra sig om man skulle råka stöta på en varg i skogen.
Sydöstra Skåne • Publicerad 18 februari 2021
Vargen vet att den befinner sig högst i näringskedjan och kan intresserat stå kvar och titta om du skulle råka stöta på den. Däremot är det ingen människa i modern tid som har blivit biten av varg i det vilda. Arkivbild.
Vargen vet att den befinner sig högst i näringskedjan och kan intresserat stå kvar och titta om du skulle råka stöta på den. Däremot är det ingen människa i modern tid som har blivit biten av varg i det vilda. Arkivbild.Foto: Heiko, Junge

När det nu finns ett revir i Skåne ökar sannolikheten att allmänheten stöter på varg i naturen. Men länsstyrelsens vargexpert Nils Carlsson menar att det inte finns någon anledning för oro.

– Man ska ha respekt för alla vilda djur, men vargen är inte ett särskilt människofarligt djur. Ingen människa har i modern tid blivit biten av en varg i det vilda.

Annons

Om man stöter på en varg i naturen är Nils Carlssons råd att ta det lugnt. Han har under sina 15 år som vilthandläggare på länsstyrelsen pratat med ett stort antal människor som mött varg.

– Det är fascinerande att alla beskriver mötet likadant. Om man möter ett rådjur flyr det i panik, men en varg står kvar och tittar ganska länge. Den vet att den är på toppen av näringskedjan och inte är något bytesdjur som behöver fly. När den tittat klart går den lite högfärdigt vidare.

Här saknas innehåll

För en del kan det kännas lite hotfullt att vargen inte viker undan utan bara står och tittar.

– Det man kan göra är att hojta till och visa att man är en människa.

Rådet kan vara ännu mer viktigt om man har en hund med sig.

– Vargar kan bli väldigt intresserade, nästan fixerade, om de får se en hund. Nästan så att de inte upptäcker att det är en människa i andra ändan av kopplet. Då får man med extra tydlighet visa att man finns. Hojta och göra ljud.

”Personligen stöter jag hellre på en varg än en älgko med kalv eller ett skadat vildsvin.”
Nils Carlsson

Lösspringande hundar har angripits och till och med dödats av vargar.

– Det är väldigt olika i olika revir. I somliga revir bryr sig vargarna inte om lösa hundar, medan vargar i andra revir har attackerat flera gånger. Varför det är så vet man inte. Det man kan säga är att risken för angrepp på hund är större i ett revir än om man stöter på en vandringsvarg. Vargar i ett revir vill hålla sitt område fritt från andra vargar och kan uppfatta en hund som en varg.

Vargreviret Linderösåsen i Skåne sträcker sig in över Brösarps backar.
Vargreviret Linderösåsen i Skåne sträcker sig in över Brösarps backar.Foto: Carl Johan Engvall

Ska man alltid ha sin hund kopplad?

– Det är svårt att ge något generellt råd. Vargarna är ju inte överallt i sitt revir hela tiden. Ett råd kan vara att ha sin lösa hund lite närmare och inte låta den springa allt för långt bort.

Annons

Nils Carlsson poängterar att man inte behöver vara särskilt rädd för att vara i naturen, även om vi vet att det finns vargar.

– Personligen stöter jag hellre på en varg än en älgko med kalv eller ett skadat vildsvin. De kan vara farliga. Generellt har vi extremt ont om farliga djur i Sverige.

Hans vädjan till allmänheten är dock att gärna föreviga sina eventuella vargmöten.

– Ta det lugnt, visa att du är en människa och ta sen upp kameran. Då får ett minne för livet och något att skicka in till oss.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons