Annons

Nybyggen: Nu tycks det till om Östermalms park

Allmänheten har fått tycka till om ABK:s stora byggprojekt Östermalms park och efter en del justeringar ska det ut på granskning igen. Främst är det den kulturhistoriska miljön, parkeringar och ytterligare ett höghus som väcker frågor.
Kristianstad • Publicerad 3 oktober 2020
Så här kommer Östermalms park att bli. Det nya höghuset ligger i högre, övre delen i bild. ”12:an” som nu byggs vid Hästtorget samt gallerian syns i bakgrunden. Främst i bild är korsningen Lasarettsboulevarden (höger)/Österlånggatan.
Så här kommer Östermalms park att bli. Det nya höghuset ligger i högre, övre delen i bild. ”12:an” som nu byggs vid Hästtorget samt gallerian syns i bakgrunden. Främst i bild är korsningen Lasarettsboulevarden (höger)/Österlånggatan.Foto: Skiss ABK

Östermalms park är ett av flera stora byggprojekt som väntar i centrala Kristianstad de närmaste åren. Planen är att rivningen på området ska starta nästa sommar och totalt blir det närmare 300 nya bostäder, park och p-hus. Detaljplanen, som ger riktlinjer för vad som får byggas och hur, har varit ute på samråd under våren och allmänheten och myndigheter har fått tycka till.

– Det blir så småningom ett trevligt inslag som ger ett bra tillskott i centrum med både bostäder, grönyta och även plats för centrumhandel, säger byggnadsnämndens ordförande Christina Borglund (KD).

Annons

Det gamla lasarettsområdet anses ha högt kulturhistoriskt värde och länsstyrelsen har därför efterlyst en utredning av konsekvenserna när flera av de gamla institutionsbyggnaderna rivs. En sådan har nu gjorts och slår fast att det inte är nybyggnationerna som är problematiska utan rivningen av det gamla. Det är personalbostaden, medicinska och kirurgiska paviljongen som får stryka på foten, varav de två sistnämnda anses ha särskilt stor betydelse för förståelsen av att det har varit ett tidigare lasarettsområde. Förslag ges om att ha skyltar och informationsmaterial om områdets tidigare historia.

– Här har en del ändringar gjorts. Från början ville man riva alla byggnader men nu är man överens om att behålla ett par av dem och riva några, säger Borglund

Här är det behovet av att bygga ut och utveckla området som väger över, förklarar hon.

Det gamla lasarettsområdet anses ha högt kulturhistoriskt värde. En del av byggnaderna ska rivas, några bevaras.
Det gamla lasarettsområdet anses ha högt kulturhistoriskt värde. En del av byggnaderna ska rivas, några bevaras.Foto: Mikael Persson
De rödmarkerade husen är de som planeras att rivas.
De rödmarkerade husen är de som planeras att rivas.Foto: Skiss ABK

Från boende i omgivningen är det främst oro för höghuset, att det ska skugga fastigheter intill, som framförs, men även oro för pålning eftersom Östermalm består av många äldre hus som riskerar skador. Att träd och p-platser försvinner för boende i området framförs också som ett problem.

Höghuset som kommer att byggas ut mot Lasarettsboulevarden, mittemot biblioteket, blir 12 våningar och 38 meter högt. Lika högt som ”12:an” som just nu byggs vid Hästtorget och gallerian. Skuggförhållandena har undersökts och ska enligt analyserna inte påverka intilliggande privata fastigheter nämnvärt. Pålning kommer att ske, men det blir i olika etapper och ansvaret för eventuella problem eller skador som kan uppstå är lagt på byggherren.

25 boendeparkeringar i området försvinner, men ABK räknar med 270 nya p-platser i ett parkeringshus. Det blir dock inga boendeparkeringar.

Från början var tanken ett underjordiskt p-hus, men markförhållandena med grundvatten på bara en meters djup gör det omöjligt. Så ett p-hus planeras nu ovan mark, det ska ligga inne på området, mot parken och delvis döljas av bostadshusen.

Träden längs Lasarettsboulevarden och vid den nuvarande dammen kommer i huvudsak att bevaras. Några enstaka tas bort på grund av att de är i dåligt skick. De största har försetts med marklov och får bara fällas på grund av sjukdom eller säkerhetsrisk. Återplantering kommer att krävas.

Förslaget ska nu ut på granskning och synas ytterligare en vända innan det kommer tillbaka till byggnadsnämnden och senare kommunfullmäktige för godkännande.

Här kan man se kommunens 3D-modell av planerna på Östermalms park.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons