Annons

Professionen dissar konsulternas idéer

Läkarförbundet i Skåne är skarpt kritiska mot McKinsey-konsulternas förslag – samt hur regionen har hanterat detta.
Kristianstad • Publicerad 2 november 2020
Läkarförbundet i Skåne är skarpt kritiska mot förslagen från McKinsey-konsulterna.
Läkarförbundet i Skåne är skarpt kritiska mot förslagen från McKinsey-konsulterna.Foto: isabell Höjman/TT

Region Skåne har, som vi tidigare berättat, anlitat McKinsey-konsulter för hittills 21 miljoner kronor för att hjälpa koncernledningen med ”beslutsstöd” om hur vården kan effektiviseras.

Men Läkarförbundet Skåne ifrågasätter regionens agerande, såväl för processen som de resultat som har presenterats. Bland annat har någon samverkan om upphandling av tjänsten inte skett. Informationen under arbetets gång har varit mycket knapphändig och en utlovad skriftlig rapport har inte redovisats. Detta framgår av den protokollsanteckning Läkarförbundet lämnade in efter ett samverkansmöte där McKinseykonsulterna diskuterades.

Annons

Där konstaterar de att hänvisningar till vetenskapliga studier eller internationella rapporter från konsulterna är näst intill obefintligt.

När det gäller påståendet att läkarproduktiviteten minskat med fem procent per år 2015-02018 skulle detta ge ett tapp om 20 procent.

– Detta baseras på ett viktat genomsnitt. Telefonsamtal, video och brev har exkluderats. Ingen hänsyn har tagits till andel specialister eller utbildningsläkare eller utbildningsansvar. Även en lekman förstår att siffran är helt orealistisk och missvisande. Att betala för icke valida data är att misshushålla med skattepengar.

”Ingen hänsyn har tagits till andel specialister eller utbildningsläkare eller utbildningsansvar. Även en lekman förstår att siffran är helt orealistisk och missvisande. Att betala för icke valida data är att misshushålla med skattepengar.”
Läkarförbundet Skåne efter regional samverkan.

Bemanningstalen har jämförts med australiensisk sjukvård, där skillnaderna är stora.

– Till exempel har Australien dubbelt så många vårdplatser/1000 invånare som Sverige.

De saknar också hänsyn till regionens nya policy vid nybyggnad av vårdavdelningar, som förordar en patient per rum, vilket i sig kräver mer personal.

Läkarförbundet framhåller också att de har mycket dåliga erfarenheter av det management-stöd som McKinseys konsulter erbjöd under en tidigare regiondirektörs ledning. Det ledde bland annat till sammanslagningen som blev SUS, som efter tio år ännu inte klarar sitt vårduppdrag.

– Framtida utveckling av den skånska sjukvården måste ligga nära de medicinska professionerna vilka måste göras mer delaktiga. Det kan på sikt leda till en ökad tillgänglighet och en kostnadseffektiv vård, avslutar Läkarförbundet.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons