Annons
Nyheter

Fältbiologer letade efter grodor – fick se en varg med byte

Gänget med fältbiologer från Lund hade planerat exkursionen en längre tid. De hoppades få se en del ovanliga grodor när de åkte ut till Fyledalen.
Men istället fick de uppleva en varg mumsa på ett bytesdjur.
– Det var en otrolig upplevelse, säger fältbiologen Anton Kvarnbäck.
Sydöstra Skåne • Publicerad 10 maj 2021

Här saknas innehåll

– Vi hade sedan länge planerat en grodexkursion till Fyledalen med omnejd som ju har en del ovanliga grodor. Vi hade hoppats på klockgrodor, kanske någon lövgroda. I Fylendalen gjorde vi ett stopp, letade lite vattenlevande insekter och kollade några salamandar, säger Anton Kvarnbäck.

– Då fick vi se en ganska stor flock med dovhjortar på håll. Vi gick där och petade med våra håvar när jag tittade bort mot hjortarna igen. Och då såg jag bara en. Nånting stämde inte. Fan, det är ingen räv, det är ingen hund... och den där gråvita färgen.

Annons

– Jag sa att jag tror att det står en varg där.

Hur blev reaktionen när du sa det?

– Håvar och vantarna flög. Vi sprang till tubkikaren som stod en bit ifrån. Då såg vi den väldigt bra. Den hade ett byte och det hade samlats asätare, glador och kråkor, som ville få sin del.

Anton Kvarnbäck.
Anton Kvarnbäck.Foto: privat

Hur kändes det?

– Första känslan är ju häftig, man kastar alla saker, det blir väldigt mycket här och nu och man släpper allt annat. Underbart att få vara med om när man är så intresserad av naturliv som vi fältbiologer är. Det var en otrolig upplevelse.

– Det är ju häftigt med Skåne, att det är så öppet att man kan ju se en varg på långt håll. Det är ju mycket svårare norrut där det finns täta skogar.

Hur ser du på att det finns ett vargrevir i Skåne, det finns ju olika åsikter om det?

– Jo, det är ju en het potatis. Vi inom fältbiologerna menar att naturen måste kunna existera i samklang med människorna. Vi ska inte komprimera djurens möjligheter att leva sina liv. Vi måste jobba för en lösning för att vi ska kunna leva sida vid sida.

– Nu hängde ju den här vargen i Fyledalen, det är ju jättebra, det är där den ska vara så den äter vilda djur och inte tama. Vi måste förstå värdet av att kunna få se varg i Skåne.

Filmen gjordes via tubkikaren. Då hade vargen flyttat sig från bytet.

Annons

I februari konstaterades att det hade etablerats ett vargrevir omkring Lindrödsåsen. Härom veckan sågs en varg springa i utkanterna av Simrishamn. Om det är samma som Anton Kvarnbäck och hans fältbiologvänner såg är oklart.

Björn HellströmSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons