Annons

Sofia Nerbrand: Gå inte på Rysslands röksignal

Sabotaget mot Nordstream 1 och 2 ska få oss att minska stödet till Ukraina. För tänk om de spränger internet- eller gaskablar mellan Danmark, Norge, Sverige och Tyskland nästa gång.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 27 september 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Gasen forsar ur Nordstream 2 utanför Bornholm.
Gasen forsar ur Nordstream 2 utanför Bornholm.Foto: Forsvaret

Anfäkta och anamma! Sabotörer! Sötvattenspirater! skulle kapten Haddock ha kunnat utbrista efter att någon har sett till att både Nordstream 1 och 2 har sprungit läck utanför Skåne/Blekinge och Bornholm.

Det finns anledning till upprördhet och vaksamhet.

Annons

Naturgasen bubblar ut ur stora hål i ledningarna mellan Ryssland och Tyskland. Att det skulle bero på ”naturliga orsaker” eller att båtar råkat skada dem med sina ankare är högst osannolikt. Enligt svenska seismologer har det ägt rum stora sprängningar.

Det rör sig alltså om sabotage, mest troligt från ryssarna själva.

Varför gör de på detta viset?

De vill sända en tydlig signal till Europa – i synnerhet till länderna kring Östersjön – om att de har har närvaro på havets botten och kan genomföra attacker. Nästa gång kan det vara internetförbindelser mellan Danmark och Sverige, eller kablar som nu förser Tyskland med mycket gas från Norge.

”Det rör sig om sabotage, mest troligt från ryssarna själva.”

Men Kreml vill inte kännas vid att de har med saken att göra. En av Putins främsta lakejer, Dmitrij Peskov, säger att att Ryssland är ”extremt oroat” över tryckfallet och säger att situationen måste hanteras omgående. Läckorna kan såklart användas som en förevändning att öka den ryska flottans närvaro längs Nordstream 1 och 2. Det handlar om att skydda viktig rysk infrastruktur, lyder argumentationen.

Det kan vi inte tillåta hur som helst.

Gasläckorna ligger på internationellt vatten, men i svensk respektive dansk ekonomisk zon. På tisdagseftermiddagen skickade Danmark en fregatt till Bornholm och i Köpenhamn har myndigheter samlats i den nationella operativa staben för att hantera situationen. Statsminister Mette Frederiksen (S) ser ”med största allvar” på läckorna, men lägger till att det ännu inte är bevisat att det rör sig om sabotage även om ”det är svårt att föreställa sig att det är en slump”.

Företrädare för de polska och tyska regeringarna vågar dock säga att det handlar om ett medvetet attentat. En provokation från Ryssland.

Vi bör utgå ifrån att det just rör sig om ytterligare en taktik i hybridkriget som Putin för mot hela västvärlden, Sverige inkluderat.

Därför är det bra att även den svenska övergångsregeringen tar hotet på allvar och har sammankallat krishanteringen på regeringskansliet och har nära kontakter med sina kollegor i grannländerna. Våra kommande Natoallierade.

Annons

En av de allra viktigaste uppgifterna för den kommande regeringen är att lotsa Sverige in i försvarsalliansen så fort som möjligt. Snart är det bara Turkiet kvar som måste godkänna vår och Finlands ansökningar, men den turkiske despoten Erdogan kommer förmodligen att försöka förhala beslutet till efter valet i juni nästa år.

”Vi måste ha mental och praktisk beredskap för oväntade angrepp mot viktiga samhällsfunktioner.”

Förhoppningsvis kan USA och resten av världen få Erdogan att säga ja innan dess. För kriget bekämpas inte bara i Ukraina, utan bokstavligen längs våra kuster, i kraftledningarna och på internet.

Vi måste ha mental och praktisk beredskap för oväntade angrepp mot viktiga samhällsfunktioner. Och tänk inte ens tanken att vi ska släppa på sanktionerna och sluta sända vapen till Ukraina för att slippa undan krigets alla kostnader, besvär och vidrigheter. För det är just ett räddhågset tillbakadragande som Kreml hoppas på med sin signal från Östersjöns botten.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör.

Annons
Annons
Annons
Annons