Annons

Mobila teamen fick rivstart under coronan

I flera år har kommunerna och Region Skåne arbetat för att det ska bli fler mobila team som åker hem till multisjuka patienter. När coronapandemin kom i våras fick de mobila teamen en rivstart och blev till Virusexpressen.
Kristianstad • Publicerad 13 oktober 2020
Med mobila team åker sjuksköterska och läkare hem till multisjuka och sköra patienter, så de slipper att ta sig till sjukhus eller vårdcentraler.
Med mobila team åker sjuksköterska och läkare hem till multisjuka och sköra patienter, så de slipper att ta sig till sjukhus eller vårdcentraler.Foto: Mark Hanlon

Det finns ett samarbetsavtal mellan Skånes kommuner och Region Skåne om hemsjukvård. Kommunerna ska bistå med sjuksköterskor och regionen med läkare, vilka åker hem tillsammans i mobila team till personer som är inskrivna för hemsjukvård.

Det handlar också om hur äldre ska tas om hand på ett bättre sätt när de skrivs ut från sjukhusen. Det rör sig om en gemensam planering, där man arbetar tillsammans i team kring patienten och lägger insatser på rätt nivå, tidiga samt centrerade kring personen. De ska också vara förebyggande. Detta nås oftast genom en samordnad individuell plan (SIP), som kan användas till att bli en mer omfattande planering.

Annons

Avtalet har funnits i flera år, men på sina håll har det varit lite si och så med genomförandet.

Men i början av det här året skulle avtalet vara fullt genomfört i alla skånska kommuner.

– Ibland tar det lite längre tid i politiken, medan verkligheten kräver snabba resultat. Under pandemins början insåg vi att de mobila teamen måste starta över hela Skåne och vi hade några chefer som pekade med hela handen. Ibland kan en kris få oss att jobba snabbare, säger Birte Sandberg (C), ordförande i primärvårdsnämnden.

De mobila teamen ställde snabbt om och blev till ”virusexpressen”. De åkte hem till gamla och sjuka och gjorde coronatester, så att dessa slapp ta sig till sjukhus.

När primärvårdsnämnden nu analyserat hur teamen fungerat får de bra betyg.

– Vi hade redan ett bra samarbete i mellersta Skåne med kommun och region. När coviden kom så sa jag att nu hjälper våra team till i hela Skåne, vi åker ut till äldreboenden, särskilda boenden så vi kan isolera våra äldre på ett snabbare sätt, så vi slipper få in smittan, säger Marie Olsson, primärvårdschef i mellersta Skåne.

I Kristianstadsområdet är det omkring 550 personer som i nuläget är inskrivna för hemsjukvård och får hjälp av de mobila teamen.

– Vi åker ut och är behjälpliga i de fall vi har dem inskrivna, för att kunna ta hand om dem hemma samt minska smittrisken i dessa tider, säger Cecilia Reinholdsson på Knislinge vårdcentral. Hon samordnar de mobila teamen i Kristianstadstrakten.

– Vi kan ge en avlastning för sjukhusen i och med att den nära vården tar hand om dem. Det är primärvårdsläkare som känner sina patienter, så det blir en trygg och säker vård.

Det har bland annat rört sig om läkemedelsbehandlingar, bedömningar efter tia-attacker och upprepade besök så att de multisjuka har ett så gott välmående som möjligt.

Annons

De som är inskrivna i systemet har en kommunal sjuksköterska de kan ringa, och denne kallar i sin tur ut läkare om det behövs. På olika boenden åker teamen ut och gör ronder.

Enligt Birte Sandberg tar man nu med sig erfarenheterna från de team som fungerat bra och ska spinna vidare på detta för att få en jämlik vård i hela Skåne.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons