Annons

Operation räddning inledd: Ishallsförening bildas för att ta över hallen

Osbyborna sluter sig nu samman för att rädda sin dödsdömda ishall. Under tisdagsmorgonen samlades elva personer från föreningar och näringslivet för att hitta en lösning.
– Vi har bildat en interimsstyrelse till en ekonomisk förening, säger Göran Dahlquist, i Osby ishockeyklubbs styrelse.
Osby • Publicerad 1 november 2023
Elva personer från näringsliv och föreningar samlades på tisdagsmorgonen på OSW Stålhallars kontor i Osby för att bilda en interimsstyrelse till en ekonomisk förening som får till uppgift att hitta pengar och renovera samt bygga till Osby ishall. Från vänster: Mats Axelsson ordgörande i OIK, Linus Wästergård OSW, Robin Hallberg OSW, Ann-Charlotte Dahlquist Listerud OKK, Carolina Nilsson OKK, Viktor Rickardsson Rickardssons Bygg. Från höger: Göran Dahlquist OIK, Hans Gösta Hansson arkitekt, Sven-Arne Svensson OIK, Bo Ekstrands Ekstrands, Sven Wästergård OSW.Foto: Lasse Ottosson

Kring bordet sitter representanter från ishockeyföreningen OIK och konståkningsföreningen OKK. Från näringslivet har Bo Ekstrand på Ekstrands, Linus Wästergård, Sven Wästergård och Robin Hallberg från OSW Stålhallar och Viktor Rickardsson från Rickardssons bygg kommit. Även Hans Gösta Hansson, arkitekten bakom det förra förslaget som Ishallskommittén presenterade för kommunledningen 2018, är på plats.

Göran Dahlquist från OIk och arkitekten Hans Gösta Hansson under diskussionen på tisdagsmorgonen.Foto: Lasse Ottosson

Syftet med mötet är att hitta en väg framåt för att ta över ishallen från kommunen. Renovera och bygga till den i etapper över två till tre år. Egentligen byta ut både väggar och tak samt bygga till sex omklädningsrum för konståkningen och ishockeyn. I utbygget ska det också finnas utrymmen för samlingslokaler och kansli.

Annons

– Inget gym och ingen restaurang – bara en ändamålsenlig ishall för ishockey och konståkning. Det är vad vi behöver, säger Göran Dahlquist i OIK och skickar runt en skiss på hur en renoverad hall med tillbyggen skulle kunna se ut.

Under mötet bildades en interimsstyrelse till en ekonomisk förening.

– Vi vet inte vad vi ska heta ännu, men typ Osby ishallsföreningen. En förening som får till uppgift att ha hand om pengarna som vi förhoppningsvis kan få in via kanaler som Leader, Sparbanksstiftelser, Allmänna Arvsfonden och andra håll. Det kommer också finnas ett par arbetsgrupper med olika kompetenser. I styrelsen kommer det givetvis finnas representanter både från ishockeyn och konståkningen, förklarar Göran Dahlquist.

Till höger på skissen syns de tillbyggen för omklädningsrum, kansli och samlingslokaler som behöver göras. Tak och väggar kommer att bytas i ettapåper för att inte störa ishockeyn och konståkningen under deras högsäsonger.Foto: Lasse Ottosson

Nästa steg är att presentera föreningens upplägg för kommunen. Och få med kommunen på tåget.

– Vi skaffar fram pengar till projektering, renovering och tillbygge. Men kommunen måste ha ansvar för drift och vaktmästeri. De kostnaderna kommer vi inte klara av, säger Göran Dahlquist och förklarar att tanken är att erbjuda kommunen att föreningen med kommunalt stöd driver hallen. Förhoppningsvis med ideella krafter till en lägre kostnad än i kommunal drift.

Men det är bråttom.

– Ja, halvbråttom i alla fall. Vi behöver ha ett positivt besked från kommunen till vårt tänkta upplägg innan vi söker pengar. Så före jul behöver vi ha haft ett möte med politikerna. Vi ska även vara med på nästa näringslivsträff, säger Göran Dahlquist.

Under morgonmötet för att rädda ishallen i Osby fanns Carolina Nilsson och Ann-Charlotte Dahlquist Listerud från konståkningsföreningen OKK på plats.Foto: Lasse Ottosson

Hur kan näringslivet i Osby vara till hjälp?

– Med sin kompetens inom affärslivet och i byggbranschen. De kommer ingå i våra arbetsgrupper kring renovering och tillbygge, säger Göran Dahlquist.

Kommer ni hinna till sommaren 2025 då kommunen tar sin hand från hallens drift?

Annons

– Nej, men vi kan vara en bit på väg. Tanken är att vi ska renovera och bygga i etapper utan att störa verksamheten under vintersäsongen. Det bygger på att kommunen fortsätter ta hand om driften och att vi får dispens för hallen som inte håller måtten enligt svenska ishockeyförbundet. Förrän allt är klart, säger Göran Dahlquist.

Hur kändes morgonens möte?

– Väldigt positivt! Det finns gott om goda krafter i Osby som vill och kan rädda ishallen till de aktiva inom ishockey och konståkning, säger Göran Dahlquist.

I november förra året kom beskedet om att det inte blir någon ny ishall. Prislappen för ishallen förväntas bli 172 miljoner – alltså 92 miljoner kronor högre än de 80 som projektet ursprungligen hade som budget.

I torsdags bestämde miljö- och byggnämnden att det inte blir några långsiktiga åtgärder heller. Det finns inga pengar. Utan åtgärder kan inte hallen användas efter sommaren 2025.

Osby näringsliv ställer upp sin kompetens för att hjälpa till att rädda ishallen undan rivning. Bo Ekstrand från Ekstrands liksom Sven Wästergård från OSW var några som fanns på plats.Foto: Lasse Ottosson

Här saknas innehåll

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons