Annons

På CSK tvingas de jobba utan julsemester

Återkallade semestrar. Få som ens har fått beviljad semester under julen. Samtidigt ökar antalet covid-sjuka som läggs in. På CSK är nu Mats Molt bekymrad inför julhelgen.
Kristianstad • Publicerad 22 december 2020
Ingen hemgång för julledigt. Få ur vårdpersonalen har fått sina semesterönskemål för julhelgen beviljade.Foto: Tom Wall

Sviterna av Black Friday, trängsel i butiker och andra ställen, samt att folk har umgåtts för nära varandra. De effekterna ses nu på Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK), där andelen patienter som läggs in för covid-19 fortsätter att öka.

– Förra veckan låg vi på ett snitt på 50. Den här veckan ser det ut som om det ökat till 60, säger biträdande sjukhuschef Mats Molt.

Annons

– Även om det är bekymmersamt, så har vi ändå planer för hur vi ska hantera det. Vi öppnar fler omvårdnadsplatser, och när det gäller intensivvårdsplatser är det en regional angelägenhet, där man samarbetar intensivt inte bara mellan sjukhusen i Skåne, utan ibland även får hjälp från Halland eller Blekinge.

På CSK har de skapat fler IVA-platser (intensivvårdsavdelning) för att kunna ta hand om såväl covid-patienter som andra, exempelvis de som drabbas av svåra infektioner eller olyckor.

– Den kapaciteten är intakt, samtidigt som vi bemannar för covid. Det är rätt ansträngande, vi får ha rätt mycket folk bara för att hålla uppe beredskapen.

CSK har tagit ett inriktningsbeslut om att ha så många vårdplatser som möjligt öppna under jul- och nyårsperioden. Det innebär också att väldigt få av de som jobbar inom vården får den julledighet de så väl behöver.

CSK försöker ha så många vårdplatser öppna som möjligt, på grund av covid-läget. Men det innebär också att personal inte kan få semester så som de önskat.Foto: Peter Åklundh

– När semesterönskemålen kom in är det endast ett fåtal som beviljades. Merparten av de patientnära medarbetarna kommer inte att få någon semester. Det finns också tre personer som fått sina semestrar återkallade, säger Bodil Holmquist, HR-chef på sjukhusen i Skåne nordost.

Vilka vårdplatser som är öppna är lite beroende av vilken grupp det gäller. Kirurgin är bara öppen för akuta och livsräddande ingrepp.

Hässleholms sjukhus kommer att hjälpa till, och bland annat ta en del akut ortopedi, men även en del av det akuta flödet av internmedicinska patienter.

För covid har CSK utökat till 61 vårdplatser och har ytterligare 13 + 4 i beredskap.

Här saknas innehåll

– Det är fortfarande i ett hyggligt läge. Men i och med att det är i stigande nivå, så är det med rätt så hygglig oro vi går in i julhelgerna. Folk ska träffas mer, då plattas inte kurvan ut. Vi ser att det kommer nog att hänga med ett tag. Folk ses tajtare, vi har reorna och nyårshelgen. Effekten hos oss kommer några veckor senare, och vi vet att om antalet positiva prover ökar i Skåne, så kommer vi senare att få in fler patienter på CSK också, säger Mats Molt.

Som påminner om de viktiga reglerna: Håll avstånd, tvätta händerna, hosta/nys i armvecket, och stanna hemma om du har de minsta symtom.

”Merparten av de patientnära medarbetarna kommer inte att få någon semester. Det finns också tre personer som fått sina semestrar återkallade.”
Bodil Holmquist, HR-chef sjukhusen i nordost.
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons