Annons

Förslag: Ny höjning av VA-taxan

I år höjdes VA-taxan med åtta procent. Nu föreslås ytterligare höjning med 12 procent nästa år. Beslut tas i tekniska nämnden på torsdagen.
Kristianstad • Publicerad 28 maj 2020
Förslag finns att höja VA-taxan ytterligare.Foto: Jessica Gow/TT

VA-verksamheten är sedan lång tid tillbaka en kraftigt eftersatt verksamhet i många av Sveriges kommuner. Behovet av upprustning av såväl vatten- och reningsverk som ledningsnät är därför stort, det har Kristianstadsbladet återkommande rapporterat om. Sedan 2017 har VA-taxan höjts årligen och senast i år höjdes brukningsavgiften med åtta procent, vilket innebär 34 kronor mer i månaden för ett typhus A (villa med tomt på 800 kvadratmeter).

Nu föreslås höjning även nästa år med 12 procent, vilket betyder ytterligare 56 kronor i månaden: totalt skulle det bli 6 245 kronor om året i brukningsavgift för typhus A.

Annons

I förslaget finns även en höjning av anläggningsavgiften med 11 procent nästa år. Det innebär en höjning med som mest 12 636 kronor för typhus A. I dag ligger den avgiften på 114 875 kronor (vatten, spill och dagvatten).

Förslagen grundar sig på en översyn av VA-taxan som tekniska förvaltningen gjorde 2019. Där slog man fast att det krävs höjningar de kommande åren med mellan 10 och 12 procent per år för att kunna finansiera de investerings- och renoveringsbehov som finns.

Fakta

VA-taxan

Brukningsavgiften ska betala för drift- och underhållskostnader och kapitalkostnader. Den består av fyra delar: fast årsavgift, rörlig avgift baserat på levererat och mottaget vatten/spillvatten, lägenhetsavgift och tomtyteavgift.

Anläggningsavgift är en engångsavgift för att ansluta en fastighet till kommunens allmänna vatten- och avloppsanläggning.

Typhus A motsvarar en villa med tomt på 800 kvadratmeter och genomsnittlig vattenförbrukning på 150 kubikmeter per år.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons