Annons

Därför är det vårdköer – här finns bristerna

Vårdköerna är långa och över 12 900 patienter har väntat mer än 90 dagar på ett besök till vården. Det finns flera orsaker till köerna. En är bristen på personal. En annan är otillräcklig styrning från ansvariga.
Kristianstad • Publicerad 20 oktober 2019
Brist på personal och otillräcklig styrning från ansvariga politiker orsakar långa köer, bland annat till operationer i Skåne.Foto: Marcus Palmgren

Det visar den granskning om ”tillgänglighet inom Region Skånes hälso- och sjukvård” som revisorerna i Skåne har gjort.

En orsak är att det finns brist på personal inom vården, bland annat sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor. Det leder till att vårdplatser inte kan bemannas, och exempelvis CSK har varit tvungna att stänga flera operationssalar.

Annons

I hela Skåne var det i juli 1 300 fler än i fjol som väntat mer än 90 dagar på operation/åtgärd, totalt 7 600 personer stod i kö. Längst är köerna till ortopedi (2 250), öron-näsa-hals (1 300), kirurgi (1 300), ögon (820) och urologi (570).

Eftersom det saknas röntgensjuksköterskor kan viktig bilddiagnostik inte göras och det stoppar upp vårdkedjan för patienterna. Exempelvis är väntetiderna till magnetröntgen (MR) långa, bara 26 procent fick en undersökning inom 30 dagar, fast målet är 80 procent.

Personalomsättningen gör också att många verksamheter nu bemannas av anställda med få yrkesår och begränsad erfarenhet. Det har tagit lång tid innan ansvariga för vården har accepterat dessa fakta och först finns ett omfattande arbete med att bättre ta vara på personalen, organisatoriska innovationer och nya arbetssätt.

Men det slås också fast att styrningen på övergripande nivå inte är systematisk. Analyser som ligger till grund för att korta köerna är otillräckliga. Många insatser sker för stunden, vissa mål som används uppfattas inte som relevanta. Det saknas även samverkan mellan åtgärder och strategier. Dessutom har den centrala styrningen av sjukvården varit svag. Samverkan mellan sjukhus sinsemellan samt privata vårdgivare sker, men har inte varit tillräcklig. Brister på beslut har försenat samverkan över förvaltnings- och sjukhusgränser.

De rekommendationer som revisorerna lämnar är bland annat att regionstyrelsen ska se till att det finns mer central samverkan, ge tydliga mandat och förtydliga styrelsernas roller. Hälso- och sjukvårdsnämnden bör se till att målen för ökad tillgänglighet inte skapar konflikt med kraven om jämlik vård och att satsningarna är långsiktiga.

– Vi måste bli bättre på att produktionsplanera och säkerställa, från kliniknivå upp till politiken, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Gilbert Tribo (L) om rapporten.

– Vi håller på att ta fram paket nu för att förändra styrningen. Vi utvärderar även vår tillgänglighetssatsning som inte haft avsedd effekt. Kanske ska regelverket för detta ändras helt och hållet, kanske ska vi köpa mer volymnivåer av sjukhusen eller privata vårdgivare om det ökar tillgängligheten, fortsätter han.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons