Annons

Skyhöga kostnader när fler blir äldre

I dag tar kommunfullmäktige beslut om nästa års budget. Alliansen vill spara för att klara den tuffa ekonomin. S och V vill ha skattehöjning och SD vill dra ner på integrationen. Men inom bara ett år kommer varken svångrem eller höjd skatt att rå på de ökande kostnaderna. Enbart äldreomsorgen beräknas kosta en halv miljard mer om tio år.
Kristianstad • Publicerad 11 november 2019
Kommunfullmäktige tar på tisdagen beslut om budget 2020.Foto: Johan Nilsson/TT

Befolkningen i Kristianstad beräknas öka från cirka 85 500 i år till 91 500 år 2027. Den slagsida på åldersfördelningen som nu börjar märkas är en stor anledning till den ekonomiska utmaning de flesta kommuner står inför. Barn och och personer som är 80 år och äldre kommer att öka betydligt mer än gruppen i arbetsför ålder. Det innebär att de stora investeringar som krävs med nya förskolor, skolor och äldreboenden blir svåra att finansiera när färre ska betala för fler. Skatteintäkterna, som utgör 57 procent av kommunens intäkter, kommer inte att räcka till.

Här saknas innehåll

Flera kommuner går redan med underskott. Det gör inte Kristianstad, men förra årets överskott på över 100 miljoner har krympt väsentligt och väntas i år landa på knappt 40 miljoner. Låneskulden ligger på 2,5 miljarder och det saknas drygt 260 miljoner i kommunkassan om två år.

Annons

Alliansstyrets budgetförslag för 2020 innebär besparingar inom främst skola, omsorg och socialtjänst eftersom verksamheterna inte får utökad budget trots fler barn och äldre. Potten för volymökningar är i dagsläget inte så stor som behovet. Styret har dessutom flaggat för ytterligare besparingar på tre procent av kostnaderna för alla förvaltningar 2021 och ytterligare en procent genom övergripande effektiviseringar: totalt 200 miljoner.

Om tio år har äldre över 80 ökat med 47 procent i Sverige, medan svenskar i arbetsför ålder bara ökar fem procent. För tio år sedan var 4 600 personer i Kristianstad 80 år eller äldre, år 2029 är de 6 950.

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

För äldreomsorgen blir det en utmaning. Kommunens kostnad för hemtjänst är i år cirka 390 miljoner kronor och för vård- och omsorgsboende cirka 700 miljoner. Sedan 2009 har kostnaden ökat med cirka 30 respektive 55 miljoner. Om tio år kommer kostnaden för hemtjänst att ha ökat med drygt 150 miljoner och för äldreboende drygt 270 miljoner. Men detta är förutsatt att det är lika stor andel av invånarna över 80 som behöver äldreomsorg som i dag.

Inom förskola, grundskola, gymnasieskola och fritidshem kommer det totalt bli 2 500 fler barn år 2028 jämfört med 2018. I pengar innebär det en kostnadsökning på drygt 222 miljoner kronor. Det är grundskolan som står för den stora ökningen de kommande åren. Här blir det närmare 1 200 fler elever jämfört med förra året. En kostnadsökning på nästan 100 miljoner.

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

Fakta

Funktionsstöd och socialtjänst

Även kostnaden för funktionsstöd inom omsorgen ökar: från 500 miljoner till drygt 540 på tio år. Funktionsstöd omfattar bland annat boende, personlig assistans och daglig verksamhet inom LSS.

Inom socialtjänsten är försörjningsstödet den stora kostnaden. Från 94 miljoner 2015 sjönk det till 73 miljoner år 2017 för att åter öka. I år beräknas det landa på 88 miljoner. Det som påverkar framöver är neddragningar inom arbetsmarknadsåtgärder och stora flyktingströmmar som kommer ur etableringsfasen.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons