Annons

Sista sommaren med Kantarellen

I vinter rivs Kantarellen i Åhus. I nästan 60 år har hotell- och restaurangområdet verkat i badgästernas tjänst. Bobban Kukulovic och Simon Moldovan som driver Åhus Bistro avslutar med flaggan i topp efter en rekordsommar – men hoppas samtidigt att de snart är tillbaka.
Åhus • Publicerad 4 augusti 2018
Simon Moldovan och Bobban Kukulovic driver Åhus Bistro. Den inglasade veranda som de byggde 2014 kommer också att rivas i samband med nybyggnationen.
Simon Moldovan och Bobban Kukulovic driver Åhus Bistro. Den inglasade veranda som de byggde 2014 kommer också att rivas i samband med nybyggnationen.Foto: Tommy Svensson

Det är en speciell sommar på många sätt. Trots att Åhus Bistro har drygt 40 sommaranställda har Bobban Kukulovic, en av restaurangens två delägare, ovanligt mycket att göra.

– 1994, när vi startade Bistro, var den senaste gången jag kan minnas att vi hade en sådan här sommar. Fast det var ändå inte i närheten av vad vi upplever nu, detta är utan tvivel en rekordsommar. Det är underbart att få avsluta såhär! säger han.

Annons

I 24 år har Bobban Kukulovic drivit bar, restaurang, pizzeria och glassbar i den berömda Kantarellen. 1998 kom Simon Moldovan in i bilden. 2011 blev han delägare. Nu jobbar de sin sista sommar ihop i lokalen.

– Vi har sett små barn bli vuxna och ta sina första steg in i arbetslivet här. Vi har varit som föräldrar och bröder, som en familj, säger Simon Moldovan.

– Ja, det är verkligen blandade känslor. Man har satsat så mycket på det här stället och det kommer alltid att finnas i hjärtat. Många stammisar har kommit hit och sagt att de kommer att sakna Bistron och miljön vi har här, säger Bobban Kukulovic.

Men de håller båda med om att förändring kan vara bra. Kantrarellenområdet byggdes 1962 och fick sitt namn för att det från ett fågelperspektiv påstås se ut som en kantarell. I dag är lokalen sliten. Det är inte sällan det både blåser och regnar in. Eftersom Bobban Kukulovic och Simon Moldovan bara hyr lokalerna har de inte kunnat göra så mycket utanpå. Men inomhus har de lagt ned mycket tid och resurser. För fyra år sedan byggde de även en stor, inglasad veranda för att kunna utöka sin restaurangverksamhet. Året därpå fick de veta att bröderna Svenssons sålt Kantarellen och inte långt där efter kom beskedet att hela området skulle rivas.

– Visst, det var vi som valde att bygga på en tomt som inte var vår, men beskedet kom lite som en chock ändå. Vi fick ingen förvarning om att det skulle säljas och vi investerade mycket pengar i det här uthuset, säger Bobban Kukulovic.

Den 31 december går hyresavtalet för Kantarellenområdet ut. När lokalerna ska rivs är ännu inte helt fastställt. Tre huskroppar på tre våningar vardera ska uppföras. Bygget planeras stå klart 2020.

I huset närmast bryggan ska det på nedervåningen finnas lokal- och glassbarsverksamhet. Ägarna till Åhus Bistro hoppas kunna få fortsätta sin verksamhet där.

– Det är klart vi hoppas på att vara kvar, vi vill att Bistro ska fortsätta leva, säger Bobban Kuklovic.

I cirka två månader till går det att köpa glass vid bryggan, sedan stänger glassbaren för gott.
I cirka två månader till går det att köpa glass vid bryggan, sedan stänger glassbaren för gott.Foto: Tommy Svensson

Bobban Kukulovic och Simon Moldovans är i en förhandlingsprocess med GBJ som är den nya fastighetsägaren. De vill inte berätta hur stora skillnader i hyra det i nuläget rör sig om, men säger att hyran kommer höjas.

– Men vi vet kapaciteten i det här området och hur viktigt det är att folk känner igen sig i miljön. Det ska inte vara för lyxigt. Vi kan inte sälja oxfilé för 500 kronor för att kunna täcka månadshyran. Vi är en familjerestaurang och vill behålla de priser vi har i dag, säger Simon Moldovan.

Annons

Hur det kommer att se ut vid Bryggan nästa sommar är ännu osäkert. Ägarna berättar att det finns ett förslag om att eventuellt finnas med på ett hörn på Gamla Åhus Seaside eller sätta upp en provisorisk lokal där de kan bedriva restaurang- och glassverksamhet, men att förhandling fortfarande pågår.

– Just nu vet vi ingenting. Det kan bli att vi inte gör något alls, även om vi hoppas att så inte är fallet. Men det är viktigt för området att här finns en bra restaurang för att fortsätta att locka människor. Bistro har i många år dragit hit människor. Finns det inte någon bra restaurang här nästa sommar kommer det inte bli något tryck alls på kvällarna, säger Bobban Kukulovic.

I 20 år har Simon Moldovan och Bobban Kukulovic jobbat som krögare ihop. Förhoppningen är att de kan fortsätta så.
I 20 år har Simon Moldovan och Bobban Kukulovic jobbat som krögare ihop. Förhoppningen är att de kan fortsätta så.Foto: Tommy Svensson
Bild av förstasidan på Kristianstadsbladet den första april 1976.
Bild av förstasidan på Kristianstadsbladet den första april 1976.Foto: Lisa Axelsson

Lisa AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons