Annons

Kostnad för nya badhuset dröjer

Kostnadsläget för det nya badhuset skulle ha redovisats för politiken förra veckan. Nu skjuts det upp ytterligare en vecka.
Kristianstad • Publicerad 7 december 2017
Turerna kring det nya badhus som ska ersätta Tivolibadet har varit många och långa.
Turerna kring det nya badhus som ska ersätta Tivolibadet har varit många och långa.Foto: Tommy Svensson

Efter att ha granskat kostnadsberäkningar som gjorts för badhuset kunde Kristianstadsbladet visa att priset har stuckit iväg från 340 miljoner till 463 miljoner kronor. Det är en prisökning på 120 miljoner som delvis beror på indexuppräkning, men också på att det har lagts till saker under resans gång. Få av de politiker som var med och beslutade om badhuset i kommunfullmäktige 2015 hade kännedom om prisökningen. Till saken hör att det är beslutat av kommunstyrelsen att driftnettot inte får överstiga 18,5 miljoner per år. Den siffran är baserade på en byggkostnad på 340 miljoner.

Kritiken lät inte vänta på sig. Krav på omtag och förslag på nya placeringar har lagts fram. Men framförallt har man från flera politiska håll krävt en ny redovisning av kostnadsläget. Kommunalrådet Pierre Månsson (L) utlovade att en sådan skulle ges i förra veckan. Så blev det inte. Det skulle i stället presenteras i samband med kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde på onsdagen den här veckan. Det blev en redovisning, men inte av kostnaderna. Det arbetsutskottet fick ta del av var en presentation av ett förslag på innehållet. Siffrorna skjuts fram ytterligare en vecka.

Annons

– Den grupp som säkerställer det materialet har inte hunnit klart till i dag (läs onsdag). De behöver en vecka till, säger Pierre Månsson.

Innehållet som nu presenteras skiljer sig inte mycket från det utökade alternativet som i den senaste förstudien landar på 463 miljoner. Allt är med, exempelvis undervisningsbassäng, motionsbassäng, terapibassäng, träningsbassäng, varmvattenbassäng med höj- och sänkbar botten, hoppbassäng anpassad för undervattensrugby, familjebad, relaxavdelning, gym och servering. Undervisningsbassängen har minskats med 56 kvadratmeter och det är ännu osäkert om träningsbassängen ska ha åtta eller tio banor. Men det är detta innehåll som ska få en ny prislapp nästa vecka. Och den prislappen måste alltså landa på driftnettot 18,5 miljoner.

18 januari ska innehållet vara klart att redovisas för Sikab (ABK:s dotterbolag som ska förvalta badhuset) för beställning av byggprojektet.

– Det finns fortfarande möjlighet efter januari att göra förändringar av konceptet. Men någonstans under vintern är det rimligt att vi har ett inriktningsbeslut nummer två att gå vidare till fullmäktige med, säger Pierre Månsson.

Att kostnaden dröjer anser oppositionsrådet Peter Johansson (M) är ”svagt”.

– Det är sent, särskilt när det har stuckit iväg på det här sättet. Men nu har vi begärt rena strukturerade badhusmöten med tydlig inriktning för varje möte.

Johansson menar att man nu får vänta på ett kostnadsförslag och utifrån det ta ställning till vilka delar man ska ha och inte ha.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons