Annons

"Dina patientdata skyddas för mycket”

Det nya digitala vårdsystemet (SDV) som ska införas i Region Skåne lever inte upp till lagkraven. Nu tänker regionen skriva till regeringen och begära lagändring. Samtidigt finns det en osäkerhet om skånska patientjournaler kan läcka till amerikanska myndigheter.
Kristianstad • Publicerad 26 februari 2019 • Uppdaterad 7 maj 2020
Annette Linander (C) har blivit politiskt ansvarig för digitaliseringsfrågor inom Region Skåne.Foto: ARNE FORSELL

Det nya sammanhållna digitala vårdsystemet (SDV) för en miljard kronor ska börja införas i Skåne nästa år. Systemet handlar inte bara om patientjournaler, utan det ska även vara förberett för e-hälsa, visa all hälsodata om en patient, och kunna användas av kommuner och privata vårdgivare. På så vis ska alla inom vården kunna få tillgång om samma information om patienterna.

Men här hänger lagstiftningen inte med, säger regionrådet Annette Linander (C) som nu är ansvarig för digitaliseringsfrågor i Region Skåne.

Annons

– Vi får inte dela journaler mellan olika vårdgivare. Då kan vi inte ta in kommunerna i det här systemet. Och det är det som är tanken bakom att ha ett sammanhållet digitalt vårdsystem, säger Annette Linander.

Hur patientdata ska hanteras mellan olika vårdgivare ska nu bli fall för regeringen. Skåne skriver dit och begär lagändringar.Foto: Jessica Gow/TT

Det finns en väg runt, att varje patient aktivt godkänner att dela med sig av informationen. Men det upplevs som ett osmidigt sätt.

– Tänk dig att ambulansen kommer, och eftersom den tillhör ett privat företag får de inte ta del av din information. Eller när kommun och region ska samverka om individuella vårdplaner. Det här måste lösas, säger Linander.

Därför tänker regionen skriva till regeringen och begära lagändringar. Flera regioner står inför samma problem, och det anses allmänt att lagstiftningen är för gammal och inte har hängt med i den tekniska utvecklingen.

Ett annat bekymmer handlar om det som kallas big data, när det (frivilligt) samlas in information från exempelvis pulsmätare, hjärtmätare och andra övervakningsinstrument inom hälsa som patienten har hemma.

– Med big data kan man ta fram riskanalyser och kalla 20 000 riskpatienter för en kontroll i förebyggande syfte. Men det måste nu göras manuellt enligt lagen, och det är ohållbart att gå igenom 1,3 miljoner patientjournaler, säger regionrådet Gilbert Tribo (L).

Ytterligare en oklarhet i digitaliseringen uppstår på grund av cloud act. Det är en ny amerikansk lag som säger att alla amerikanska företag som har molnlagring för data, oavsett var dess servrar fysiskt befinner sig, är skyldiga att se till att amerikanska myndigheter kan komma åt informationen. Leverantören av SDV är amerikanska Cerner.

– Men där har vi sagt att de ska bara drifta vårt moln. Vi kommer själva att äga vår molnlösning, säger Annette Linander.

Men Cerner kommer ändå att kunna komma åt informationen, som patientjournaler. Är det säkert att detta räcker?

– Det är något jag ska ta reda på. Det är bland annat på grund av sådana här frågor jag har fått den här portföljen för digitaliseringsfrågor, säger Annette Linander.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons