Annons

Frågor och svar om skånska vargarna

Varför kommer vargen nära människor och hur ska man tänka som hund- eller hästägare?
Här svarar länsstyrelsens expert Nils Carlsson på läsarnas vargfrågor.
Skåne • Publicerad 2 juni 2021
Nils Carlsson, vilhandläggare på Länsstyrelsen Skåne.
Nils Carlsson, vilhandläggare på Länsstyrelsen Skåne.Foto: Björn Lindgren/TT

Hur mycket väger en varg och hur snabbt springer den?

– Oftast ligger vikten på mellan 30-50 kilo. Tikarna är lättare än hanarna. De springer 50-60 kilometer i timmen korta sträckor.

Annons

Hur nära tätbebyggt område kommer vargarna?

– Vargar är i sig inte rädda för bebyggelse eller vägar. Att vargar befinner sig närheten av hus, och därmed också människor, kan ha flera förklaringar. Bytesdjur som rådjur eller dovhjort söker sig ibland till bebyggelse för att finna föda, och då kan vargar följa efter.

– Vargarna kan också ha slagit ett bytesdjur i skogen och då befinner de sig i området tills att bytet är uppätet. Slaktrester bör placeras minst tre kilometer från bebyggelse eller hagar där det finns tamdjur.

Finns det något som kan göra att vargarna väljer att vandra vidare till ett nytt område?

– Förmodligen har de valt denna plats (Linderödsåsen) eftersom det finns gott om bytesdjur. Alla djur dras till områden med god födotillgång. Om den ena vargen i paket skulle dö kan den som är kvar flytta. Annars blir de förmodligen kvar.

Hur förändras vargarnas beteende om de får valpar?

– De blir mer stationära ett litet tag. Sedan följer valparna med på rundorna i reviret.

Hur ska man agera om man möter en varg?

– Vargen utgör ingen fara för människor, däremot ska du alltid ha respekt för vilda djur och aldrig stressa eller förfölja dem. Om du möter en varg och den blir medveten om dig ger den sig normalt av.

– Annars, gör den uppmärksam på att du är där, hojta eller klappa händerna. Om du upplever att vargen kommer närmare kan du vända dig om och ropa eller ryta, ta ett par steg mot den, klappa i händerna och göra dig stor.

Annons

Varför är vargen inte intresserad av oss människor?

– Det är en intressant fråga men det verkar som att flera rovdjur har en nedärvd respekt för människor. Späckhuggare till exempel lever på sälar som är människostora men det finns inte ett enda angrepp dokumenterat på människa från vild späckhuggare, trots att folk snorklar med dem.

Hur ska man tänka med barn och varg?

– Man bör förstås ha uppsikt över sina barn och gärna berätta hur de kan bete sig om de skulle möta en varg. Barnet ska inte gå fram till ett vilt djur utan bör ropa på en vuxen. Man kan prata med sitt barn på samma sätt som man gör om man bor vid en trafikerad väg eller om det finns något annat närgånget vilt djur i området. Det förekommer ju till exempel att älg, hjort och rådjur befinner sig i ett tätbebyggt område och på tomter.

Får man skjuta en varg om den går till angrepp mot tamdjur?

– Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur, eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får man vidta åtgärder för att skrämma bort rovdjuret. Rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort det eller på annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet.

– Den som dödat ett rovdjur ska snarast möjligt anmälan händelsen till länsstyrelsen. Djuret får inte flyttas utan medgivande från länsstyrelsen.

Hur ska jag som hästägare tänka kring vargen?

– Det är ovanligt att vargar angriper hästar. Det sker i genomsnitt en gång vart femte år och då rör det sig om hästar av de små raserna. Hästar som är vana vid hundar reagerar sällan när de möter varg i hagen eller vid ridning.

– Om man möter en varg när man rider så kan man försöka hålla sig lugn själv, det kan minska risken för att hästen blir nervös. Om man är orolig för att varg ska gå in i hagen så kan man se över sina stängsel. Det är också bra att ropa till för att visa vargen att det är en människa på hästen.

Annons

Vi som jagar i området, vågar vi släppa våra hundar inför höstens drevjakt?

– Årligen skadas eller dödas mellan 20-40 hundar av varg, framförallt löshundar under jakt. Utifrån en äldre och begränsad studie som Viltskadecenter har gjort är sannolikheten för angrepp på lös hund i ett revir med revirmarkerande vargar 1 på 9 000 jaktdagar. Vargen utgör alltså en betydligt mindre fara än bilar och vildsvin under jakt. Angrepp på kopplade hundar är extremt sällsynta.

– Även om det är en relativt liten risk att en jakthund angrips av varg är det en risk som många känner sig ovana vid, vilket skapar oro. En rekommendation är att inte låta förekomsten av varg påverka vad du gör, men anpassa hur du gör vissa saker som till exempel löshundsjakt.

Hur många vargrevir finns det plats för i Skåne?

– Svårt att säga. Vargrevir är stora, i norra Sverige ofta runt 100 000 hektar. De blir dock mindre med ökande bytestäthet och i Sörmland har man haft ett revir på bara 30 000 hektar. 5-6 kanske, teoretiskt, om man bortser från eventuella skyddsjakter, eventuell framtida licensjakt och att trafikolyckor med djur som vandrar långt är vanliga i Skåne.

Vilket område rör sig de skånska vargarna oftast i?

– Vi får ganska ofta in bilder från folk som har sett varg. Fyledalen, Brösarp och på olika platser från Linderödsåsen.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons