Annons

Vargattack på får – inte uteslutet att det är ”septembervargen”

Ett får har dödats, ett skadats och ett saknas. Vilthandläggare från länsstyrelsen har kunnat konstatera att det rör sig om ett vargangrepp. Flera andra privatpersoner har gjort vargobservationer i trakterna runt Finja och Tyringe under fredagen och lördagen.
Tyringe/Finja • Publicerad 7 november 2020
Läsarbild på vargen som befann sig i Osby i september i år.
Läsarbild på vargen som befann sig i Osby i september i år.Foto: Johan Holmén

En fårägare i Matteröd ringde under lördagsmorgonen till länsstyrelsen. Hon hade hittat ett av sina djur dött i hagen, ytterligare ett skadat och ett kunde hon inte hitta alls.

Vilthandläggare hade redan fått in andra indikationer på att det kunde röra sig om en varg i området.

Annons

– Vi har noterat observationer som lagts ut på Facebook. Sedan har vi fått ett angrepp som vi nu varit ute och besiktigat, säger Mikael Bengtsson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen Skåne.

– Vi bedömer att det är en varg som gjort angrepp på får.

Fårflocken, som bestod av 13 individer, har decimerats även om det skadade fåret kanske klarar sig och det försvunna återfinns.

Resten av fåren är hemtagna från naturbetesmarken och i säkerhet.

Så sent som i september befann sig en varg i trakterna av Osby bland annat. Också den rev får och skyddsjakt utlystes på denna individ. Det går inte att utesluta att det är samma varg som nu kommit tillbaka.

– Den skyddsjakten har löpt ut och det har inte varit några angrepp efter det förrän nu. vargen vandrade uppåt landet, men de rör sig över stora ytor så vi kan inte veta vad det kan vara för individ denna gången.

Vilthandläggarna tar ett dna-prov som skickas på analys. Man gör det genom att topsa det döda fåret och på så sätt få vargens dna.

– I bästa fall kan provtagningen funka så att man får se vilken individ det är. I värsta fall går inte proverna att använda eller analysera.

Allmänhet eller människor över lag behöver inte vara rädda för vargen. Mikael Bengtsson råder dock djurägare, särskilt de med får, att se över sina stängsel.

– De som har tamdjur kvar på bete bör kanske öka sin tillsyn. Människor behöver inte direkt oroa sig.

Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons