Annons

Hjärtsjuk fick dela sjukresan med njursjuk

Skånetrafiken har gjort om systemen, för att undvika att personer i riskgrupper får samåka i sjukresor. Men det hindrade inte att hjärtsjuke Ronny Ljung fick dela bil med en annan man ur en riskgrupp.
Kristianstad • Publicerad 5 november 2020
Ronny Ljung i Rinkaby är skolbusschaufför. Där anser han riskerna vara mindre, då han inte sitter nära eleverna och de har flera skyddsanordningar.Foto: Tommy Svensson

Kb har tidigare berättat om Gertrud Pålsson i Åhus som fick trängas i en minibuss när hon skulle åka sjukresa hem från CSK. Efter det sa Skånetrafiken att de gjort om sina system så att det skulle vara förvalt att ensamresa beställdes när exempelvis vården bokar transport hem åt patienter.

Något som fått Ronny Ljung i Rinkaby att reagera. I måndags skulle han hem efter ett besök på hjärtavdelningen, CSK.

Annons

– När jag kommer ner till bilen sitter där redan en äldre man i rullstol. Han kommer direkt från dialysen.

– Då jag är ordförande i njurförbundet vet jag att en som definitivt är i riskgruppen och ska åka ensam är den typen av patient. Det har de fått besked om på dialysen också, att de ska åka ensamma, säger Ronny Ljung.

– Själv har jag problem med hjärtat och är njurtransplanterad, så jag är också i en riskgrupp. Men nu är det mest den andre jag tänker på. Som tur var vet jag hur sårbara dialyspatienterna kan vara.

De försökte prata med chauffören, som sa att han inte kunde göra något åt det, utan bara hade fått sin körorder.

– Dessutom förstod han inte svenska så bra. Och jag tror att chaufförer inte riktigt vågar säga emot, av rädsla för att förlora uppdrag och få färre körningar.

Eftersom de båda männen ville hem satte han sig i bilen. Som först gick till Rinkaby, sedan till Bromölla med den andre mannen.

– Man kan knappast kalla det samåkning, det är inte åt samma håll. Jag tycker det är skrämmande när de blandar högriskgrupper så. Och att de här misstagen sker flera gånger, man undrar vilken koll de har på sin verksamhet.

Theresia Swanholm, tillförordnad presschef på Skånetrafiken, beklagar det inträffade:

– Det här borde inte kunnat hända. Båda kunderna ligger i vårt bokningssystem som ensamresor, och bokningarna har gjorts som ensamresor enligt de rutiner vi jobbar efter, förklarar hon.

– Däremot har det skett ett fel hos trafikföretaget som kör. Om det är någon som tagit ett eget initiativ eller om de fått fel på tiderna är lite osäkert. Men föraren har sett sitt körschema och väntat in den andra kunden, vilket han eller hon inte ska göra.

Annons

Skånetrafiken har kontaktat trafikleverantören och bett om en åtgärdsplan för att undvika liknande misstag i framtiden.

– Som kund ska man också komma ihåg att, om man inte har en tid att passa, kan man alltid säga nej tack, jag har rätt till ensamresa. Ringer man oss skickar vi en ny bil, men vi kan inte alltid lova att den kommer inom fem minuter.

Hon uppmanar också missnöjda kunder att kontakta deras kundtjänst vid eventuella fel, för att lättare kunna reda ut misstagen.

”Man kan knappast kalla det samåkning, det är inte åt samma håll. Jag tycker det är skrämmande när de blandar högriskgrupper så. Och att de här misstagen sker flera gånger, man undrar vilken koll de har på sin verksamhet.”
Ronny Ljung, serviceresenär, som borde fått en ensamresa.
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons