Annons

Regionen stäms av Vårdinnovation

I våras stängde Region Skåne av Vårdexpressen. Nu stämmer företaget bakom produkten, Vårdinnovation AB, regionen på nära en halv miljard kronor för avtalsbrott.
Kristianstad • Publicerad 18 september 2020 • Uppdaterad 21 september 2020
Foto: Collage: Kristianstadsbladet

I våras avbröt Region Skåne sitt samarbete med Vårdinnovation AB. Det är företaget som låg bakom Vårdexpressen, det digitala verktyg som skulle användas för att göra primärvården mer digital med videobesök och digitala undersökningar i väntrummen.

Samarbetet avbröts efter att SVT Skåne och Uppdrag Granskning grävt och hittat flera graverande omständigheter i upphandlingen som var värd en miljard kronor. Då ingick även Region Västra Götaland i affären.

Med en digital enkät skulle patienter själva fylla i sin sjukdomsbild på vårdcentralen.Foto: Region Skåne
Annons

Region Skåne tillsatte en extern utredning med PWC, som visade att det kan ha förekommit oegentligheter genom att några personer agerat olämpligt under upphandlingsprocessen och i strid med LOU (Lagen om offentlig upphandling). Det misstänktes även att brott begåtts och regionen polisanmälde några tjänstemän för korruption.

Företaget bakom Vårdexpressen, Vårdinnovation AB, har förnekat alla anklagelser som riktas mot dem.

Nu har företaget även lämnat in en stämningsansökan till Kristianstads tingsrätt, där de kräver stora belopp från Region Skåne för avtalsbrott, då de anser att avtalet sagts upp på felaktiga grunder.

Stora delar av stämningen är hemligstämplad hos regionen och tingsrätten på företagets begäran. Men det framgår att Vårdinnovation kräver (hemlig) ersättning i enlighet med avtalet, ersättning för utebliven vinst under åtta år på totat 451 miljoner kronor, samt ersättning på 7,7 miljoner för obetald fordran i enlighet med konsultavtalet. Denna fordran omfattar bland annat arbete som lagts ned i form av möten, närvaro på vårdcentraler, teknisk utveckling, utbildning, kommunikation och verksamhetsstöd.

Enligt konsultavtalet skulle regionen betala konsultarvode till Vårdinnovation, oavsett den kompetens som konsulten ifråga innehar eller den kompetens som regionen efterfrågat.

Vårdinnovation hänvisar i stämningen till att avtalet skulle ha gällt i åtta år. Avtalet kan bara hävas på grund av väsentligt avtalsbrott, och sådan anledning har inte förekommit. Vårdinnovation har flera gånger begärt rättelse, men regionen har vidhållit sin rätt att frånfalla avtalet. Därför har företaget lidit skada, och har rätt till ersättning upp till de belopp som om avtalet skulle ha fullföljts.

Region Skåne kommer snart att svara på stämningen och ange sina skäl till varför de hävde avtalet.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons