Annons

Epidemiologen: Därför ökar smittan trots vaccination

Osäkerheten är stor när smittspridningen eskalerar i grannländerna. Hur kan smittan spridas trots att fler är vaccinerade? Står även Skåne inför ett liknande öde?
– Vi ska inte på något sätt tro att detta är över, säger Jonas Björk, professor i epidemiologi vid Lunds universitet.
Skåne • Publicerad 20 november 2021
Jonas Björk, professor i epidemiologi vid Lunds universitet.
Jonas Björk, professor i epidemiologi vid Lunds universitet.Foto: Åsa Hansdotter

I flera europeiska länder har smittspridningen rusat i höjden. Hur kan smittspridningen vara så kraftig trots att vaccinationstäckningen är högre?

– Det är en bra fråga. Jag tror att en förklaring är att vi går mot kallare årstider vilket gör att vi vistas mer inomhus. Det kan ha att göra med beteende och med viruset i sig. En annan förklaring är deltavarianten som gör att smittsamheten är mycket högre nu än tidigare under pandemin. Sedan vaccinerar vi inte barn under tolv år vilket gör att en stor del av befolkningen inte är vaccinerad. Det spelar roll, även om barn inte varit den primära motorn i smittspridningen.

Annons

Ännu ingen smittspridning på bred front i Skåne. Ska vi räkna med att det brakar loss här också inom kort?

– Det är svårt att säga säkert. Jag tror att vi ska vara vaksamma och planera för det. Vi ska inte på något sätt tro att detta är över.

Räcker det med många vaccinerade för att besegra coronaviruset?

– Det är tiotusenkronorsfrågan. Jag tror att det här är ett virus som vi kommer att tvingas leva med, men som vi förhoppningsvis kommer att kunna hålla under kontroll. Med den smittspridning vi ser idag är det osannolikt att vi kan trycka undan det nu. Men det bästa redskapet vi har för att skydda mot smitta är vaccination, även om vaccinen främst är utvecklade för att skydda mot svår sjukdom. Sedan måste man även jobba med att trycka ner smittan genom att tänka på basala hygienrutiner och hålla avstånd när det är möjligt.

Hur länge varar vaccinationsskyddet med två doser?

– Vi vet inte exakt hur länge skyddet varar än. Det är ingen i Sverige som varit vaccinerad ett år ännu, så det får vi följa upp. Skyddet klingar i alla fall av över tid och vi vet att det går fortare hos äldre och grupper med nedsatt immunförsvar. För de sköraste individerna har man gjort bedömningen att skyddet varar ett drygt halvår.

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell aviserade på onsdagen att covidpass införs för evenemang med fler än 100 personer.
Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell aviserade på onsdagen att covidpass införs för evenemang med fler än 100 personer.Foto: Jessica Gow/TT

Nyligen backade Folkhälsomyndigheten om att vaccinerade inte behöver testa sig vid symptom.

– Det tror jag är ett klokt beslut. Ett välutbyggt testande är viktigt för att kunna mäta samhällsspridningen och agera snabbt. Vi riskerar att förlora tid om man upptäcker det först när många börjar bli svårt sjuka.

Nu har även införandet om covidpass rullats ut. Är det en lösning för att få bukt med situationen?

– Ja. Jag tror kanske inte att det har så stor direkt effekt på smittspridningen, men man ska inte underskatta den indirekta effekten som morot för att få fler att vaccinera sig. Dock tycker att jag ett negativt test alldeles nyligen eller genomgången infektion sedan tidigare också skulle godkännas när covidpass krävs.

Annons

Finns det anledning att ompröva även andra beslut?

– Kanske inte här och nu. Däremot är det viktigt att fortsätta följa utvecklingen, inte minst bland samhällets sköraste. Men som pendlare märker man att det är trångt, det är mer som vanligt i kollektivtrafiken. Det är nog värt att reflektera över vad det kan har för betydelse framöver. Likaså om huruvida man ska jobba hemifrån.

Bör ett vaccinationskrav för vårdpersonal införas?

– Om jag svarar som epidemiolog så är det klart att det ur ett smittoperspektiv är väldigt viktigt att personal som exempelvis jobbar med äldre och våra allra sköraste är vaccinerade. På äldreboenden där det varit utbrott och dödsfall så har det även varit smitta bland personalen. Där är vaccination en viktig skyddsfaktor.

Här saknas innehåll

Adrian EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons