Annons

Så stoppar vaccinen covid-19

De två vaccin mot covid-19 som nu börjat användas i Sverige är känsliga och kräver frysförvaring. Om EU godkänner Astra Zenecas vaccin blir hanteringen enklare.
Ann-Sofi Rehnstam-Holm, professor i mikrobiologi vid Högskolan Kristianstad, förklarar skillnaderna mellan vaccinen.
Kristianstad • Publicerad 21 januari 2021
Illustration av coronaviruset med sina karaktäristiska ”spikproteiner”.
Illustration av coronaviruset med sina karaktäristiska ”spikproteiner”.Foto: Centers for disease control and prevention/AP

Hur funkar de olika vaccinen?

– Pfizer/Biontechs och Modernas vaccin är baserade på mRNA-molekyler, som utgör mallen för det protein man vill att kroppens immunförsvar ska reagera mot. Det skapas helt enkelt koder för ”spikproteinet” som coronaviruset använder för att fästa in till mottagarcellens yta.

Annons

– Genom de antikroppar som immunsystemet producerar mot dessa ”spikproteiner” kommer virusets ”spikar” att blockeras, det vill säga viruset kan inte fästa in till värdcellen och därigenom inte heller infektera cellerna.

– Att göra mRNA-molekyler är enkelt i ett laboratorium, men problemet har varit att få in mRNA-molekylerna i kroppen och cellerna.

Hur har man löst det?

– Man har stoppat in molekylerna i en fettbubbla som är en nanopartikel stor och som smälter in i cellmembranet. Coronaviruset beter sig på samma sätt.

Hur funkar vaccinet från Astra Zeneca/Oxford University?

– Det är ett DNA-vaccin. Här använder man sig av ett annat virus, adenovirus (ett förkylningsvirus), som har förändrats så att det innehåller genen för ”spikproteinet” från covid-19. Det adenovirus som används kan inte förökas i kroppens celler och kan därför heller inte orsaka sjukdom, utan viruset fungerar bara som en transportör av spikproteingenen in i cellen.

Här saknas innehåll

Vad mer skiljer vaccinen åt?

– Nackdelen med mRNA-molekyler är att de bryts ner snabbt. Pfizer/Biontechs vaccin kräver förvaring i 70-80 grader minus, medan Moderna lyckats göra en annan fettbubbla som gör att vaccinet kan förvaras i en vanlig frys. Astra Zenecas går att ha i kylskåp.

– Astra Zenecas vaccin ger inte riktigt lika bra skydd, men tillräckligt bra. Det är en väldigt stor fördel att det kan förvaras i kylskåp och är mycket lättare att transportera.

”Det är viktigt att få ner virusspridningen. Ju fler som får covid-19 desto större är risken att viruset muterar. En väldigt viktig orsak till att vaccinera sig är att se till att viruset inte får fritt spelrum.”
Ann-Sofi Rehnstam–Holm, professor i mikrobiologi

Vad är fördelen jämfört med traditionella vacciner?

Annons

– Det hade tagit tio till femton år att odla dem så att de blir mindre och mindre farliga. Med mRNA-modeller går det mycket fortare. Det är väldigt väldesignat. Man får in en naturlig molekyl i kroppen. Det är precis samma process som om du hade blivit sjuk av covid-19.

Vad är nackdelen?

– Man vet inte hur länge skyddet varar, eftersom det är så nytt.

Ann-Sofi Rehnstam-Holm, professor i mikrobiologi vid Högskolan Kristianstad.
Ann-Sofi Rehnstam-Holm, professor i mikrobiologi vid Högskolan Kristianstad.Foto: Högskolan Kristianstad

I Danmark och England har man vaccinerat fler med första dosen än i Sverige. Kan det gå längre tid mellan doserna än de tre till fyra veckor som man pratat om?

– Det är en chansning. Man har inte testat det. Testerna är gjorda med det rätta tidsintervallet. Skyddet kanske inte är likadant.

Varför måste man få båda doserna från samma vaccin?

– Har du sprutat in ett vaccin och fått kroppen att göra ett system mot viruset och sedan sprutar in något annat, så blir det som att börja om. Det blir inte en boost som det är tänkt utan som om man vaccinerar igen.

Varför tycker du att man ska vaccinera sig?

– Det är viktigt att få ner virusspridningen. Ju fler som får covid-19 desto större är risken att viruset muterar. En väldigt viktig orsak till att vaccinera sig är att se till att viruset inte får fritt spelrum.

Fakta

Så fungerar vaccinen som Sverige beställt

Pfizer/Biontech:

Två doser med tre veckors mellanrum.

Effektivitet 95 procent.

Förvaras i minus 70 grader.

Moderna:

Två doser med fyra veckors mellanrum.

Effektivitet 94 procent.

Förvaras i minus 15-25 grader.

Astra Zeneca/Oxford University:

Två doser med fyra veckors mellanrum.

Effektivitet 62-90 procent (har visat högre effektivitet i en mindre grupp försökspersoner som fick en lägre förstados).

Förvaras i kylskåp.

Granskas av EU:s läkemedelsmyndighet, kan bli godkänt 29 januari.

Källor: EMA, DN, Ny Teknik

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons