Annons

McKinsey: 90 miljoner kan sparas på CSK:s personal

Konsulterna som hyrts in av Region Skåne föreslår minskade personalkostnader med 750 miljoner kronor. Bara för CSK:s del blir det 90 miljoner kronor. Samtidigt föreslås att kvinnor som behöver gynekologisk hjälp ska åka till Ystad, och urologipatienter till Landskrona.
Kristianstad • Publicerad 2 november 2020
Med bemanningstal införda skulle CSK kunna spara 90 miljoner på personal, anser McKinsey-konsulterna.
Med bemanningstal införda skulle CSK kunna spara 90 miljoner på personal, anser McKinsey-konsulterna.Foto: Tom Wall

I det material som McKinsey-konsulterna gett till regionen framgår att man tror sig kunna spara 1,5 miljarder kronor årligen på olika åtgärder. Det handlar om strukturåtgärder, profilera vissa sjukhus mer på olika sjukdomar, samt se över personal. Bara personalåtgärderna väntas spara in 750 miljoner kronor.

Där föreslås att bemanningstal införs. Det handlar om att det bör sättas upp en miniminivå för hur många undersköterskor och sjuksköterskor samt läkare som det behövs per vårdplats på en avdelning. Eftersom varje avdelning är unik i relation till sjukdomar och patienter, ska dessa tal tas fram i samråd med verksamheten – men också genom att jämföra med andra sjukhus med motsvarande verksamhet, såväl nationellt som internationellt.

Med bemanningstal i regionen kan Skåne spara 750 miljoner om året, anser McKinsey.
Med bemanningstal i regionen kan Skåne spara 750 miljoner om året, anser McKinsey.Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons

Konsulterna hävdar att det finns flera fördelar med bemanningstal. Det kan ge ett gemensamt språk för diskussioner kring arbetsmiljö och patientsäkerhet, ett verktyg för budget och hur resurser ska fördelas, samt vara underlag för löpande styrning och uppföljning och mer likvärdig bemanning.

”Bemanningstal skulle medföra en besparing om 500 miljoner på SUS, 120 miljoner på sjukhuset i Helsingborg, 90 miljoner på CSK och 40 miljoner i Ystad.”
McKinsey-konsulterna i deras rapport till Region Skåne.

Denna effektivisering skulle medföra en besparing om 500 miljoner på SUS, 120 miljoner på sjukhuset i Helsingborg, 90 miljoner på CSK och 40 miljoner i Ystad.

Det föreslås också att de mindre sjukhusen profileras bättre, så att mer vård centraliseras och överförs till dessa. Ortopedin skulle stärkas i Hässleholm och Ängelholm, vilket sparar in 20-40 miljoner kronor.

Planerad urologi skulle koncentreras till Landskrona, vilket sparar in samma summa.

Gynekologin profileras till Ystad, vilket också ger 20-40 miljoner i besparing. Då skulle deras vårdkontakter inom detta område öka från 4 554 till 31 539 årligen. 15 825 av dessa kommer från SUS, och 2 900 från CSK.

Ett annat förslag är slå ihop avdelningar med mindre än 18 vårdplatser. Det skulle ge 50 miljoner i besparing, varav 6 miljoner på CSK och 3 på Ystad.

IVA på CSK är en avdelning med färre än 18 vårdplatser. Sådana bör slås ihop med andra, anser McKinsey i sitt uppdrag till regionen.
IVA på CSK är en avdelning med färre än 18 vårdplatser. Sådana bör slås ihop med andra, anser McKinsey i sitt uppdrag till regionen.Foto: Lasse Ottosson

Konsulterna har också noterat att det är hög personalomsättning, främst bland sjuksköterskor. Där föreslås olika angreppssätt för att minska flykten, bland annat karriärstegar med olika kompetenskrav, ansvar, befogenheter och ersättningsnivåer.

Minskas personalflykten kan man spara pengar, dels genom att inte behöva rekrytera och lära upp nya, dels genom att behålla kompetens och erfarenhet, och minska inhyrd personal. Detta tros kunna spara 3 miljoner på CSK, 1,5 miljoner i Ystad och 16,5 miljoner på SUS.

En annan tung post som det går att spara in på är inköp i regionen, totalt 355 miljoner årligen. Det handlar bland annat om att samordna inköp bättre, ha mer koll på prisändringar på marknaden, beställa ett mer standardiserat sortiment samt begränsa vilka som får göra inköp. Samt se över de 376 olika inköpsvägar som finns, och se till att man inte handlar in för uppemot 700 miljoner om året utan avtal.

Röntgenkapacitet har jämförts på olika sjukhus. McKinsey anser att de skånska sjukhusen kan öka kapaciteten.
Röntgenkapacitet har jämförts på olika sjukhus. McKinsey anser att de skånska sjukhusen kan öka kapaciteten.Foto: ERIK G SVENSSON

När det gäller ”bild och funktion” (röntgen, magnetisk resonans och datortomografi) har konsulterna gjort analyser om antalet undersköterskor och sjuksköterskor per maskin, produktion per maskin och per sjukhus, samt antal granskningar per specialist.

Annons

Då har de kommit fram till att det finns 40 procent i överbemanning jämfört med den miniminivå som behövs per maskin, att det är 50 procent lägre produktion per maskin jämfört med privata Ellenbogen, samt 70 procent färre granskningar per specialist jämfört med Ellenbogen. ”Detta indikerar att mycket tid läggs på annat än undersökningar” skriver McKinsey och anser att det finns potential att öka produktionen med dagens bemanning.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons