Annons

Högskolan jobbar vidare för flytt till Barbacka

Trots att en skyddsvall vid Tivoliparken inte beräknas stå klar förrän 2040 ger högskolan inte upp planerna på flytt.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2021

– Vi har hela tiden hävdat att det går att finna en lokal lösning, säger Per Persson, projektledare för Högskolan Kristianstads arbete med en flytt till Tivolibadstomten.

Skiss över hur den nya högskolan på Tivolibadstomten skulle kunna se ut. Sett från Tivoliparken.
Skiss över hur den nya högskolan på Tivolibadstomten skulle kunna se ut. Sett från Tivoliparken.Foto: Krook & Tjäder

På onsdagen presenterade Kristianstads kommun sin utredning om hur vallarna som ska skydda centrala Kristianstad mot översvämningar ska byggas ut de närmaste tjugo åren.

Annons

Där står det klart att kommunen inte ger skyddsvallen vid Tivoliparken högsta prioritet. Den delen – från E22 förbi Barbacka till norra banvallen – beräknas påbörjas 2028 och vara helt färdigbyggd först 2040.

– Vi har ansvar för de vallar som finns. De behöver åtgärdas och därför har de också prioritet 1, säger kommundirektör Christel Jönsson, som också är dammsäkerhetsansvarig.

Det ser ut att krocka med Högskolan Kristianstads planer på att flytta till Tivolibadstomten. I höstas uttryckte ansvariga på Högskolan en önskan att ha en ny högskola på plats och inflyttad till hösten 2025.

Men Christel Jönsson säger att högskolans planer inte har vägts in i utredningen.

– Det är inte min sak att bedöma. Mitt fokus är de befintliga vallarna. Men är det så att Barbackaområdet ska exploateras, oavsett hur, så krävs det en skyddsvall.

Översvämningsskyddet i sig innebär ingen förskjutning i tid, säger Per Persson, projektledare för högskolans flytt.
Översvämningsskyddet i sig innebär ingen förskjutning i tid, säger Per Persson, projektledare för högskolans flytt.Foto: Jens Christian

Per Persson, projektledare för högskolans flytt, säger att han ännu inte har tagit del av kommunens vallutredning utan läst det som stått om den i Kristianstadsbladet. Men utifrån det han läst, anser han inte att vallutredningen slår undan benen för högskolans flyttplaner. Han konstaterar att det går att finna en lokal lösning.

Vad innebär en lokal lösning?

– Man tittar på spontning, markhöjning, en kajlösning samt att höja vallarna. Sedan går det att bygga hus med översvämningsbara bottenvåningar.

Per Persson hänvisar här till en utredning som högskolan beställt av den tidigare tekniske chefen i Kristianstads kommun, Bengt Olsson, och som presenterades i oktober.

I en debattartikel i veckan berörde högskolans rektor Håkan Pihl att risken för översvämningar hanteras av kommunen i den planering som pågår. Han skrev att ”vid utformningen av ett nytt campus kan risken emellertid beaktas byggnadstekniskt och därmed kan ett nytt campus, åtminstone till en del, bidra till att hantera översvämningsrisk.”

Annons

Innebär det att högskolan är beredd att betala för en skyddsvall?

– Konkret innebär det att Håkan Pihl öppnar dörren för att ha en diskussion med kommunen om att exempelvis förskottera eller delfinansiera ett skydd mot översvämningar. Då är det den lokala lösningen, svarar Per Persson.

Ser du fortfarande 2025 som en möjlighet för en ny högskola på Tivolibadstomten?

– Översvämningsskyddet i sig innebär ingen förskjutning i tid. Men slutdatumet beror naturligtvis på startdatumet, och vi är inne i ett nytt år nu, säger Per Persson. Det vi behöver nu är att diskutera med kommunen om hur det ska se ut där nere.

”Är det så att Barbackaområdet ska exploateras, oavsett hur, så krävs det en skyddsvall.”
Christel Jönsson, kommundirektör
Matti StenrosenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons