Annons

Läkaren svarar: Blir man lättare sjuk i covid-19 om man är överviktig?

Blir man lättare sjuk i covid-19 om man är överviktig? Kan man bli smittad via varor man handlar? Är jag immun? Det är några av de läsarfrågor som CSK:s chefläkare ger svar på.
Frågor & svar • Publicerad 26 november 2020
Sergio Padoan, chefläkare på CSK, svarade på läsarnas frågor. Arkivbild.Foto: Tommy Svensson

Vi efterlyste era frågor om corona och fick in många. Här svarar Centralsjukhusets chefläkare Sergio Padoan på några av dem. Samtliga svar hittar ni i inspelningen här:

Här saknas innehåll

Lena i Östra Göinge: Kan jag ha fått corona genom varor och sedan genom att jag tagit mig i ansiktet?

Annons

– Kontaktsmitta har visat sig förekomma men är inte så vanligt. Framför allt förutsätter det att det sker inom loppet av ett par timmar för viruset kan inte överleva utanför kroppen mer än det.

Erik Nilsson: Om det är "klustersmitta", hur kan det då tillåtas att sitta på exempelvis caféer med en massa folk? Även om det är 2 meter mellan borden? För alla andas ju samma luft?

– Det var en klok fråga men vi måste reda ut hur sjukdomen smittar. I de flesta fall anser man att det rör sig om droppsmitta, det vill säga att viruset bärs av mikroskopiska droppar som man kan hosta, nysa, sjunga ut eller till och med prata ut, de här dropparna faller ner till marken inom loppet av någon meter. Luftsmitta är inte lika vanligt. Så det är rimligt, om man håller ett avstånd på två meter – då minimerar man risken för smitta.

Jeanette: Hej. Jag hade covid-19 månadsskiftet oktober/november. Kan jag vara säker på att jag är immun idag?

– Har du haft sjukdomen är du immun på ett eller annat sätt – i de allra flesta fall. Sen finns det undantag men de är sällsynta.

CSK:s chefläkare Sergio Padoan svarade på läsarnas frågor. Här syns han i videointervjun med webbchef Maria Sällberg.Foto: Lasse Ottosson

Ingrid: Hur kommer det sig att man säger att barn inte smittar men ändå får/bör de inte träffa sina mor- och farföräldrar?

– Det kan tyckas motsägelsefull men att barn inte smittar är inte hundraprocentigt, de smittar mindre men inte noll. Mor- och farföräldrar kan tillhöra riskgruppen om de är äldre, alltså bör de inte utsätta sig för den risken heller.

Anna: Hur bör vi föräldrar till tonåringar tänka kring umgänge utanför skolan?

– En tonåring är en ung vuxen är och i princip lika smittsam som övriga vuxna, men om de smittar varandra drabbas de ganska lite. Skälet att de ska följa reglerna som alla andra är inte så mycket för att skydda sig själva från sjukdomen utan för att undvika att sprida smittan vidare i samhället. Det handlar ytterst om solidaritet. De ska bete sig som vuxna.

Sofie: Jag tillhör en riskgrupp då jag är överviktig, men har inga underliggande sjukdomar. Har jag verkligen lättare för att bli sjuk än en normalviktig? Jag lever ett hälsosamt liv till vardags.

Annons

– Det är en ganska grav övervikt som ställer till det. Man blir inte lättare sjuk, däremot om man insjuknar så är det svårare att klara andningen och svårare för sjukvården att stötta andningen.

Anita R: Hej. Många har ju fått positiva svar på sina coronatester. Bör även dessa vaccinera sig när det blir aktuellt med vaccination här i landet?

– Det är en fråga som vi kommer att få bra råd om. Min åsikt utifrån det jag känner till: har man fått sjukan så bygger man upp ett immunförsvar som man idag anser inte varar längre än ett halvår max ett år, medan vissa studier talar för att en vaccination ger upphov till ett bättre immunförsvar. Så ja, jag skulle vaccinera mig även om jag haft det.

Zandra: Om jag haft covid kan jag få smittan igen och smitta de hemma utan att själv bli sjuk igen?

– Väldigt få visar sig bli smittade igen. Risken är väldigt liten. De flesta som blir återsmittade får lindriga symptom.

Pernilla: Jag är i riskgrupp o min fråga är: Kan jag träffa folk utomhus och hålla 2 meters avstånd?

– Det kan vi alla. Tvärtom: var ute, motionera och rör på dig men håll avståndet. Smittsamheten utomhus är dessutom mycket mindre än inomhus.

Maria SällbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons