Annons

Remisskrav för ögonvård ska utredas

Remiss när man söker läkarhjälp inom flera av vårdvalen. Krav på regeringen om att skjuta till mer pengar. Det är några åtgärder regionen funderar på att ta till för att bättra på ekonomin.
Kristianstad • Publicerad 30 april 2019
Grå starr är ett av de vårdval där det föreslås utredas om remisser ska behövas i framtiden.
Grå starr är ett av de vårdval där det föreslås utredas om remisser ska behövas i framtiden.Foto: Sprisse Nilsson

Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) går nära 123 miljoner minus jämfört med budget i den senaste kvartalsrapporten. Det kallas nu av Alliansen i Region Skåne för "ekonomiska utmaningar” som leder till ”handlingskraftiga åtgärder”. Bland annat föreslås nu att det ska utredas om remiss behövs för den som söker sjukvård inom tre av de vårdval som finns; grå starr, öppen ögonsjukvård och öppen hudsjukvård. Det innebär i så fall att patienten först måste besöka en läkare på vårdcentralen som skriver en remiss till specialisterna.

– Vi måste göra något för att få ner kostnaderna. Samtidigt vill vi inte överbelasta vårdcentralerna med remisshanteringar. Därför gör vi en utredning, om vad detta kan innebära. Blir det för mycket merarbete är det inte bra, men vi vrider på alla stenar, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i HSN.

Annons

Just de tre aktuella vårdvalen är där kostnaderna ökat mest. Men Tribo vill inte se något ”tak” på avtalen.

– Det skulle innebära att vi ransonerar vården för dem som vi bedömt har behov av vården. OM taket nås i november får vi ransonera i månader, det är för mig fullständigt orimligt.

– Men en del ärenden, även inom hudvård, kan klaras inom primärvården. Då kan man ta hand om det där, innan man når specialistvården. Om 25 procent får vård en annan vårdnivå frigör det resurser inom vårdvalen.

Alliansen föreslår också att HSN ska skriva till regeringen och begära kostnadstäckning för vård i andra EU-länder och för tandvård. Efter att reglerna om fri tandvård för unga upp till 23 år infördes, har kostnaderna för tandvård ökat markant.

– Staten införde detta för att man ville öka tandvården för dessa grupper. Men de beräknade kostnaderna på dem som tidigare sökt och betalat för tandvården. Nu är det fler som söker när det är gratis. Det är inte rimligt att staten skyfflar över ansvaret på regionerna och att skånska skattebetalare får stå för den notan. Bara den här åtgärden kostar minst 25 miljoner mer.

För vård i andra EU-länder har kostnaderna också ökat. 2016 var kostnaden 12,6 miljoner. Året efter 108 miljoner. För 2018 är det inte färdigfakturerat ännu. Men kostnaden ökar i Skåne, där det för en Malmöbo kan vara lättare att åka till Köpenhamn än till CSK.

– Skåne är som gränsregion hårdare drabbad än andra regioner. Men statsbidragen smetas ut lika för alla. Det är orimligt, säger Tribo.

Även kostnaderna för nätläkare har stuckit iväg. Alliansen vill nu skriva till SKL (Sveriges kommuner och landsting) och be dem att sätta ner foten och bestämma en kostnad för digitala vårdtjänster.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons