Annons

CSK bäst på att undvika trycksår

Region Skåne är bättre än rikssnittet på att undvika trycksår. Och bland de allra bästa sjukhusen finns Centralsjukhuset i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 22 april 2019 • Uppdaterad 23 april 2019
CSK är bland de bästa sjukhusen i landet på att undvika allvarliga trycksår. Här drabbas i snitt 1,3 procent av patienterna, mot 6,7 i riket.Foto: Bosse Nilsson

Varje vår och höst görs det undersökningar på sjukhusen bland alla vuxna patienter som ligger på slutenvårdsavdelningar. Då mäts det hur många som fått trycksår. Dessa kategoriseras efter hur allvarliga de är, där nivå 1 bara är rodnad på huden. Kategori 2-4 är det som kallas allvarliga trycksår och som uppkommit på sjukhus.

I årets mätning hade 10,5 procent av patienterna på de skånska sjukhusen någon form av trycksår, jämfört med rikets snitt på 12,3 procent. Det innebär att Region Skåne är bättre än rikssnittet för fjärde året i rad och att trenden med färre trycksår fortsätter.

Annons

När det gäller allvarliga trycksår så är målet i riket att dessa ska vara under 4 procent. På CSK ligger man nu på 1,3 procent. Det är bland de lägsta i landet. Snittet i regionen är 4,2 och i riket 6,7 procent. CSK har gått ner från 3,6 procent sedan i höstas.

– Det här beror på ett enträget arbete. Vi jobbar mycket med förebyggande åtgärder, och ser genom åren att vi blivit bättre och bättre, säger biträdande sjukhuschefen Britt-Marie Cartbo.

Bland annat handlar det om att se till att patienterna inte ligger still i samma position länge, utan att de får regelbundna lägesändringar. Både när de ligger i säng och när de sitter i stol. Även att de får avlastning, att kuddar placeras på rätt sätt, och inte minst att de får vätska och att de följer nutritionsstatus. Det finns också tydliga rutiner för riskbedömning, åtgärder sätts in tidigt för de som ligger i riskzonen, och vården följer noggrant upp vad som har hänt ifall det ändå blivit ett trycksår.

– Två preventiva åtgärder som har ökat mycket är lägesändring i säng och lägesändring i stol. I stol har vi ökat från 13,2 till 95 procent lägesändringar. Vi har haft arbetsterapeuter och sjukgymnaster/fysioterapeuter som varit engagerade i detta och aktivt påverkat. Sedan görs det ett aktivt och otroligt bra arbete på avdelningarna, säger Cartbo.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons