Annons

SD skapar dilemma för Moderaterna

I Jimmie Åkessons värld är det inte en självklarhet när det gäller att välja mellan diktatur och demokrati.
Valår • Publicerad 27 februari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jimmie Åkesson (SD) verkar ha svårigheter att välja demokrati före diktatur i alla sammanhang, menar insändarskribenten.
Jimmie Åkesson (SD) verkar ha svårigheter att välja demokrati före diktatur i alla sammanhang, menar insändarskribenten.Foto: Fredrik Sandberg /TT

I Sverigedemokraternas valplattform formulerades att Sverige ska ”respektera balansen mellan stormakterna”. Sedan togs det bort från hemsidan. Att så gjordes, tycks bara ha varit en omvändelse under galgen. Det bekräftade SD:s EU-parlamentariker då de röstade nej till att stödja den gryende demokratin Ukraina, som är inringat av militära hot av diktaturen Ryssland.

SD:s ledare Jimmie Åkesson fortsatte att understryka (SVT:s 30 minuter i onsdags kväll) att SD är opålitligt gällande valet mellan diktatur och demokrati.

Annons

Åkesson vidhöll i TV-intervjun att han inte kan välja mellan vilken politiker han föredrar, 1) Orban, Ungern eller Merkel, Tyskland, 2) Putin, Ryssland eller Macron, Frankrike, och nu också 3) Biden, USA eller Putin, Ryssland. Åkesson menade att svårigheten beror på ”i vilken kontext” valet ska göras. Bara han själv vet om det var den kontext som var för handen i Tyskland och Österrike under 1930-talet, som han åsyftade.

”I vissa kontexter föredrar han en politiker som är diktator, i andra inte.”

Som ledare för ett politiskt parti bör man nog känna till att Ryssland är en diktatur och att Ungern är det land inom EU med störst demokratiskt underskott. Men i vissa kontexter föredrar han en politiker som är diktator, i andra inte.

Det antidemokratiska synsätt som Åkesson torgför har han tidigare riktat mot ”tokstollar” i SD:s svans. Nu bekräftar partiets ledare att det gäller även dess ledning. Han kan inte välja mellan Putin och Biden, som representerar två diametralt olika samhällssystem, diktatur respektive demokrati.

Liberalerna kan tacka sin lyckliga stjärna att partiet inte deltog i SD:s olycksaliga budgetreservationen i höstas. Men för Moderaterna uppstår nu problem. Ska man fortsätta att budgetförhandla med ett parti som alltjämt svajar när det gäller ett av politikens fundamenta: Demokratin? Dilemmat utkristalliseras på detta sätt: Vilket väljer man, makten eller demokratin?

Ytterligare en fråga ställs på sin spets: Är Centerpartiet det enda borgerliga parti man kan lita på i demokratifrågan?

Crister Albinsson

Annons
Annons
Annons
Annons