Annons

Skolchefen hyllar sin personal i coronakrisen: ”Gör ett fantastiskt arbete”

Inför vecka tolv införde Folkhälsomyndigheten tuffare rekommendationer för barn och anställda inom förskola och skola. Det gav chockartade resultat direkt över hela landet, men nu börjar barnen att komma tillbaka till förskola och skola.
Östra Göinge • Publicerad 5 april 2020
Mia Karlsson, skolchef i Östra Göinge kommun.Foto: Tommy Svensson

Den 18 mars, i vecka tolv, hade F-3-skolan Västerskolan 113 elever borta, vilket var hälften av eleverna. En klass hade endast tre elever på plats.

Så ser det inte ut längre.

Annons

”Trenden i nuläget är att barnen och eleverna blir friska och kommer tillbaka. För de elever som är hemma skickas uppgifter hem som vanligt när man är sjuk för att kunna arbeta med skolarbetet så mycket man kan och orkar”, konstaterar skolchefen Mia Karlsson i ett mejl till tidningen.

Hon passar samtidigt på att hylla sin personal:

”Rektorerna med personal gör ett fantastiskt arbete med att organisera och hitta lösningar för att fortsatt ge alla barn och elever en god omsorg och undervisning. Det har till exempel förekommit hopslagning av förskoleavdelningar och skolklasser och personalen går in för varandra vid sjukdom”, skriver Karlsson.

Skolorna och förskolorna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vilket bland annat innebär:

Utökad städning på kontaktytor.

Eleverna/barnen tvättar händerna flera gånger per dag.

Nya rutiner i matsalen för att bland annat minska köbildning.

Inga sjuka elever/barn eller personal får vara i skolan.

Aktiviteter av externa aktörer är inställda.

Det sistnämnda betyder bland annat att SSA-dagen, där Sopsorteringsakademin en gång om året samlar strax under 400 elever från årskurs ett i Osby och Östra Göinge för en dag vid Tydingesjön, är inställd. Den skulle ha arrangerats den 15 maj, men det kommunala renhållningsbolaget Ögrab försöker nu hitta ett lämpligt datum i höst för detta evenemang.

Annons

Östra Göinge kommun förbereder också inför en eventuellt regeringsbeslut om stängning av skolor. Till exempel har det upprättats planer för distansundervisning och eleverna tränar på att koppla upp sig och använda olika former av digitala mötesplatser och verktyg, som Google classroom.

Fakta

Frånvaro i coronakrisen

Östra Göinge

Vecka 12: 73 procent frånvarande barn i förskola. 36 procent i grundskola.

Vecka 13: 60 procent frånvarande barn i förskola. 25 procent i grundskola.

Vecka 14: 54 procent frånvarande barn i förskola. 19 procent i grundskola.

Värt att notera: I förskolan är andelenl frånvarande barn ganska lika mellan de olika förskolorna. I grundskolan är det en högre andel yngre elever som är frånvarande.

Källa: Östra Göinge kommun.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons