Annons

Ryttarna flydde i panik från vargen: ”Fruktansvärt”

Det som skulle bli en stillsam kvällsridning längs Skåneleden blev en skräckupplevelse. Mötet med vargen skakade om de två ryttarna, som upplevde att vargen jagade dem. Men att vargen skulle varit ute efter att gå till angrepp, tror länsstyrelsen inte.
Huaröd • Publicerad 17 maj 2021 • Uppdaterad 26 maj 2021
Lena Frankoni-Lindberg och Cornelia Persson blev förföjda av en varg i närheten av Flensma söder om Huaröd.
Lena Frankoni-Lindberg och Cornelia Persson blev förföjda av en varg i närheten av Flensma söder om Huaröd.Foto: Lasse Ottosson

Det blev ett panikartat avslut på den natursköna ridturen för Lena Frankoni-Lindberg och Cornelia Persson under söndagskvällen.

De befann sig strax söder om Huaröd, intill Skåneleden, när de noterade att en av hästarna började bete sig märkligt. Hästen Mimmi steppade och tittade oroligt bakåt. Båda ryttarna stannade då till och vände sig om för att undersöka vad det var som gjorde hästen nervös. Ungefär trettio meter bort såg de ett djur:

Annons

– Först tänkte jag bara hund. Sen insåg jag: Helvete, det är en varg, berättar Lena Frankoni-Lindberg.

Paniken spred sig snabbt bland både hästarna och ryttarna när vargen plötsligt sprang mot dem. Lena beskriver hur de flydde från platsen, och hur hon i full hastighet på hästryggen slängde ett öga bakåt och såg att vargen följer efter.

– Vi fick fullständig panik.

”Jag tycker det är fruktansvärt att man ska behöva leva med detta för att någon i storstäderna tycker att den ska etablera sig i Skåne. Det är vi som får betala priset, när de börjar ge sig på våra tamdjur och våra boskap.”
Lena Frankoni-Lindberg

Det är en slingrig väg och hur länge vargen följde efter vet hon inte, men till slut märkte de att den hade försvunnit.

Är du säker på att det var en varg?

– Ja, hundra procent säker. Det var inte så långt bort, trettio meter max.

Rejält skakade tog de sig ut på asfaltsvägen. Hemma på gården vågade de inte låta hästarna gå runt i hagen som de brukar, utan tog in dem direkt.

– Jag tycker det är fruktansvärt att man ska behöva leva med detta för att någon i storstäderna tycker att den ska etablera sig i Skåne. Det är vi som får betala priset, när de börjar ge sig på våra tamdjur och våra boskap, säger Lena Frankoni-Lindberg.

Hon berättar att de bestämt sig för att inte längre rida kvällstid, och kommer inte heller låta hästarna gå ute dygnet runt under sommaren, som de planerade. Och att vandra i skogen känns inte heller tryggt.

– Det tog tid innan man kunde varva ner igen. Och så fick man många frågor i huvudet. Vad hade hänt om hästarna kastat av någon av oss? Usch, det vill man inte tänka på, säger Lena Frankoni-Lindberg.

”Jag kan inte ta ifrån henne hennes upplevelse, men risken att hon eller hennes häst blir angripen av varg är liten.”
Tom Espgård, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.
Annons

Tom Espgård, som jobbar på Länsstyrelsen i Skåne med jakt och viltfrågor, har tagit del av händelsen. Att vargen skulle utgjort något reellt hot mot hästarna eller ryttarna tror han inte.

– Att det skulle vara ett onormalt beteende att en varg lunkat efter någon på en väg och varit nyfiken kan jag inte säga att det är. Men att det uppfattats som obehagligt har jag full förståelse för, säger han.

Det var i februari som länsstyrelsen konstaterade att det har etablerats ett vargrevir i Östra Skåne. Det handlar om ett vargpar, en hane och en hona, som identifierats. Platsen utanför Huaröd där Lena och Cornelia mötte vargen ligger i det området, konstaterar Tom Espgård.

– Det är inte otroligt att man påträffar en varg i ett vargrevir.

Han tror att vargen har varit nyfiken och säger att det inte är ovanligt att djuret, som befinner sig högst upp i näringskedjan, beter sig orädd.

Är det vanligt att vargar ger sig på hästar eller ryttare?

– Det är väldigt ovanligt att vargar angriper hästar. Enligt statistiken händer det omkring vart femte år, säger Tom Espgård som menar angreppen mot hästar är väldigt ovanliga på grund av att vargen är bra på att avgöra riskerna med att gå till angrepp mot olika djur.

Han menar att det innebär större risker och är farligare för vargen att attackera en häst, än att attackera ett får.

– Jag kan inte ta ifrån hennes upplevelse, men risken att hon eller hennes häst blir angripen av varg är liten.

Det här är ju intill Skåneleden. Hur bör man tänka som vandrare?

Annons

– Som vandrare tycker jag inte man ska behöva vara rädd. Vi kan vända på det. Vargen har inga problem med att Skåneleden går där de har revir. Sen hur människorna som går leden känner, hur det blir för dom, det får man själv avgöra.

Vad säger du till dem som tycker att det är ett problem att varg finns i områden där folk har sina tamdjur?

– Det är ett jätteenkelt svar. Det är ett politiskt beslut, säger Tom Espgård.

Lena Frankoni-Lindberg och Cornelia Persson blev i söndags förföljda av en varg på den här vägen söder om Huaröd.
Lena Frankoni-Lindberg och Cornelia Persson blev i söndags förföljda av en varg på den här vägen söder om Huaröd.Foto: Lasse Ottosson
Efter söndagskvällens möte med vargen har ryttarna bestämt sig för att inte rida några fler kvällsturer. Enligt Länsstyrelsen är risken dock väldigt liten att vargen skulle gå till angrepp mot häst eller ryttare.
Efter söndagskvällens möte med vargen har ryttarna bestämt sig för att inte rida några fler kvällsturer. Enligt Länsstyrelsen är risken dock väldigt liten att vargen skulle gå till angrepp mot häst eller ryttare.Foto: Lasse Ottosson
Carolina SvalbackeSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons