Annons

”Vi fick stötta och ta hand om varandra” när hel våning blev covidavdelning

Ett helt våningsplan på CSK förvandlades till en covid-avdelning under den andra vågen. Nu stängs den och alla på urologiavdelningen kan återgå till det de ska göra – istället för att vårda patienter som drabbats hårt av coronaviruset.
– Aldrig hade jag trott att vi skulle fira med applåder och skåla i bubbel när vi började med vårt normala jobb igen, säger sjuksköterskan Emelie Eriksson.
Kristianstad • Publicerad 22 juni 2021
Personalen på urologen på plan sex uppvaktades med snittar och bubbel när de nu återgår till att bli vanlig avdelning efter att ha ställt om och varit en covidavdelning.Foto: Mikael Persson

På urologen på plan sex tittar hon runt bland sina kollegor när de bjuds på snittar och alkoholfritt bubbel. Liksom övrig vårdpersonal har de slitit hårt under coronapandemin, men de kan känna sig stolta. Något som deras enhetschef Bukurije Citaku förklarar flera gånger i ett kort tal.

Enhetschefen Bukurije Citaku och sjukhuschef Johan Cosmo öser lovord över personalen under deras hyllningstal.Foto: Mikael Persson

– Det har varit tufft, men ni har klarat det på ett fantastiskt sätt. Ni har fått vårda en helt annan typ av patienter, fått lära er helt nytt, men ni har blivit experter även på att ta hand om covid-patienter, berömmer Bukurije Citaku.

Annons

Hon får medhåll av sjukhuschefen Johan Cosmo:

– Vi hade aldrig klarat pandemin om inte ni ställt upp så som ni har gjort. Jag känner en enorm stolthet över vad vi har åstadkommit. Och från anhöriga och patienter vet jag att de anser att de fått en väldigt god vård. Tusen tack, säger han.

Emelie Eriksson var nyutexaminerad när hon började som sjuksköterska där i fjol somras. Och det var inte länge hon och de andra nya fick jobba med det de tänkt sig, på urologen. Under andra vågen blev det så många covidpatienter att CSK fick aktivera sina olika planer och hitta fler platser att vårda patienterna.

Emelie Eriksson var en av alla som uppmärksammades och fick skåla för att urologen återgår till sin ordinarie verksamhet.Foto: Mikael Persson

Det blev omsider stort sett hela plan sex som i höstas och vintras förvandlades till en covid-avdelning.

– Vi har kirurgi där, och det var många sådana operationer som sköts upp. Då ville vi ha alla covidpatienter på ett ställe, för att undvika smittspridning, säger Cosmo.

Emelie och hennes kollegor fick raskt ställa om. Från vård till ett akut läge.

”Ni har gjort en strålande insats allihop” berömmer enhetschefen Bukurije Citaku.Foto: Mikael Persson

– Men vi har fått mycket och bra utbildning, så vi har aldrig känt oss oroliga eller att vi inte räcker till, säger specialistsjuksköterskan Anna-Karin Niazi.

– Men visst hade vi många frågor i början, säger sjuksköterskan Emma Lundgren, som också började där i fjol.

– Men man har alltid kunnat fråga, aldrig känt sig dum. Det var ju nytt även för de mer erfarna, säger Emelie Eriksson.

– Det var en stor omställning. Samtidigt intressant, för det var en helt annan hantering av patienterna, säger undersköterskan My Molin.

Annons

– Och skyddsutrustningen. Den vande man sig aldrig riktigt vid. Det var alla kläder som skulle av och på hela tiden, och som vi skulle jobba i, fortsätter hon.

Förändringen bestod även i att patienterna nu emellanåt var dödssjuka. Även om flertalet tillfrisknade, kunde inte alla räddas.

– Vissa har legat inne länge, och de har berört mer än andra. Vi har fått stötta varandra i personalen, säger My Molin.

Personalen har fått stötta varandra, ställt många frågor, inte minst om känslor, till varandra.Foto: Mikael Persson

Hur gör ni för att stötta varandra?

– Vi har pratat mycket, frågat mycket, talat om känslor. Vi har också haft samtal här med präst och kuratorer, säger Anna-Karin Niazi.

– Sedan tittar vi efter hur vi mår. Man har inte varit rädd för att fråga om det, eller för svaren, säger Emelie Eriksson.

Vad har mer varit jobbigt?

– Att det ändå funnits en oro för att bli smittad, trots alla skyddsåtgärder. Det är ändå en risk man utsatt sig för, och man har varit rädd för att föra med sig smittan så den ska drabba andra i familjen och vänner, säger Anna-Karin Niazi.

”Vi har pratat mycket, frågat mycket, talat om känslor. Vi har också haft samtal här med präst och kuratorer.”
Anna-Karin Niazi, specialistsjuksköterska.
"Tusen tack. Utan er hade vi aldrig klarat pandemin” säger sjukhuschef Johan Cosmo när han och Bukurije Citaku hyllat medarbetarna på urologen.Foto: Mikael Persson
Administratören Sara Lendl anser att hennes jobb inte påverkades så mycket. Men det blev mer beställningar av bland annat skyddsutrustning och en del nya uppgifter att lära sig, som hon tyckte var intressant.Foto: Mikael Persson
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons