Annons

Dyrare akutbesök om du inte träffar läkaren

Det blir dyrare att besöka akuten om du inte träffar läkaren. Det är ett av förslagen till nya patientavgifter, som hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar om under torsdagen.
Skåne • Publicerad 30 september 2020 • Uppdaterad 1 oktober 2020
En patient får sitt blodtryck mätt av en läkare. (Arkivbild.)Foto: isabell Höjman/TT

Det kostar i dagsläget 400 kronor för ett besök på akuten. Men vissa mottagningar har bara tagit ut 200 om du behandlas av en sjuksköterska eller annan vårdanställd.

Detta har fått hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne att reagera, och att nu göra ett förtydligande i dokumentet om patientavgifter. Där det framgår att besök på akuten kostar 400, oavsett vilken profession patienten möter. Detta ska även leda till en lättare hantering när Skånes digitala vårdsystem (SDV) införs, eftersom det har svårt att hantera sådana olika uppgifter.

Annons

Det har också varit oklart vad en gruppbehandling för vuxna inom öppenvård, som stresshantering eller KBT, egentligen kostar. Nu sätter nämnden ner foten och säger att det blir 200 kronor per gång, och att högkostnadsskydd gäller.

Avgifterna som nämnden nu föreslår ska vidare till regionfullmäktige för beslut, och kan börja gälla först i början av 2021.

En kvinnlig läkare förbereder en spruta. (Arkivbild.)Foto: isabell Höjman/TT

Då blir också vissa undersökningar gratis. Det finns idag en omfattande screening eller allmän provtagning i förebyggande hälsosyfte. Exempelvis mammografi, cellprovskontroll och riktade hälsosamtal. Samt screening av bukaorta. Att denna kostar pengar, medan mammografin är gratis, kan ses som ojämlik vård. Det innebär att nämnden nu anser att all screening ska bli avgiftsfri framöver. Exempelvis bukaorta, koloncancer och den organiserade prostatacancertestningen. Den sista gruppen får dock betala patientavgifter för magnetkameraundersökning och efterföljande besök på urologmottagningar.

Patientavgifterna kommer att ligga kvar på 200 kronor för att träffa en läkare på vårdcentral eller 300 kronor för en specialist på specialistmottagning (100 kronor om du har remiss).

Samma avgift gäller även för den som är inlagd på sjukhus (slutenvård). Det är 100 kronor om dagen de första 30 dagarna, sedan blir det 50 kronor om dagen. Det vill säga ingen ändring mot tidigare.

Däremot ses priserna för olika intyg över. Fem avgiftsnivåer införs, 0, 250, 500, 750 och 1 000 kronor, förutom moms.

Intyg för att kunna köra utan bilbälte eller skyddshjälm är undantaget, som sätts till 400 plus moms. Ett intyg till flygbolaget om flygresa vid graviditet kommer att kosta 500 plus moms, det vill säga 625 kronor. Lika mycket kommer intyg för körkort, läkarintyg med synprövning för körkort och intyg för medicinska villkor för körkort att kosta.

Intyg om behov av specialkost till skola hamnar på 313 kronor, och det gör även intyg för skolskjuts av medicinska skäl.

De intyg som inte finns med på en förbestämd lista kommer att debiteras med 275 kronor per påbörjad kvart. Minst en halvtimme är minsta avgift, det vill säga 550 kronor eller 688 med moms.

Nämnden vill också att en parlamentarisk grupp (en från varje parti) sätts ihop och ser över patientavgifterna till 2022.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons