Annons

Vaccinsamordnaren: Vi är ingen storstad

Blekinge har kommit betydligt längre med vaccineringen än Skåne. Men det finns en betydande orsak till detta, enligt deras vaccinsamordnare Mats Berggren.
Blekinge • Publicerad 28 maj 2021
Mats Berggren är operativ samordnare för covid-19 i Region Blekinge, som kommit längre än Skåne med vaccineringen.Foto: Marcus Palmgren

– Vi är ingen storstadsregion.

– Man ska vara ödmjuk i detta. Bara det att Skåne är en storstadsregion gör att det är begränsande, det blir en helt annan logistik, fler mellanhänder, fler privata aktörer, allt är så mycket större, det är fler folk involverade, det är en bidragande faktor, säger han.

Annons

Men han tror också att de i Blekinge har gjort saker rätt också:

– Vi ser till att få ut så mycket vaccin som möjligt, men vi kan inte göra mer än att de doser vi får in går ut samma vecka. Men vi har ett bra tempo, det rullar på bra.

Att de nu kan börja vaccinera 40-49-åringar förklarar han med att vaccinviljan varit jättehög i den tidigare gruppen, uppemot 93 procent.

– Alla de är inbokade för vaccinering, då kan vi börja lyfta på locket för nästa grupp.

I Blekinge är det primärvården (vårdcentraler som är offentligt och privat drivna inom hälsovalet) som sköter vaccineringen. De har uppmanat befolkningen att boka sig på den vårdcentral de är listade hos.

– Vi har inte behövt tänka på några större vaccinationscentraler. Det behovet har inte funnits. Sedan har vår bokning via 1177 fungerat bra, och de flesta har bokat in sig den vägen.

I Skåne har resonemanget varit att det skulle bli för få doser per ställe om alla vårdcentraler också skulle vaccinera.

– Där har vi ett liknande problem. Men vi har förhållit oss till de doser vi har, haft en strikt tidsbokning och allmänheten har förstått hur begränsat det är.

– Jag tror att vi har lättare att få ut budskapen här än i en så stor region som Skåne. Vi är bara 160 000 invånare i länet.

Det motsvarar två städer av Kristianstads storlek. Skåne har nära 1,4 miljoner invånare.

Annons

– Det är därför jag talar om vår situation med ödmjukhet. Vi har en förhållandevis slimmad organisation, som gör att beslut och sådant går väldigt snabbt. Jag har full respekt för mina kollegor i de större länen, de har ett helt annat jobb med många fler aktörer i varje moment.

Funderade ni på att ta in privata aktörer?

– Ja, i början. Och vi frågade de större arbetsgivarnas företagshälsovård om de ville vara med. Alla var positiva. Men detta baserades på att vi skulle få dubbelt så mycket vaccin. När vi fick mindre backade vi, det var bättre att hålla kvar det inom vår organisation, annars hade det blivit mer logistik med för få doser.

I Blekinge tror de nu att alla ska ha fått den första dosen i vecka 31 (början av augusti).

– Det är under förutsättning att vaccinleveranserna kommer enligt prognos, men då måste allt gå i lås. Det känns rimligt att säga att vi är helt klara i början av oktober, säger Mats Berggren.

”Bara det att Skåne är en storstadsregion gör att det är begränsande, det blir en helt annan logistik, fler mellanhänder, fler privata aktörer, allt är så mycket större, det är fler folk involverade, det är en bidragande faktor.”
Mats Berggren, Blekinge, om varför de vacciner högre andel än Skåne.

Här saknas innehåll

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons