Annons

Pernilla Åström tillbaka för att ta fulla ansvaret

Efter drygt elva år som chef för andra åklagarkammare där hon drivit många mordfall, som flickan Yara som mördades av en närstående, är Pernilla Åström tillbaka. Nu med fulla ansvaret för åklagarkammaren i Kristianstad, som har ett tufft 2020 bakom sig med större ökning av ärendeinströmning, även särskilt grova och svårutredda brott, och större ökning av lagförda personer än rikssnittet. Ett av nya chefsåklagarens fokus är att rekrytera fler åklagare.
Kristianstad • Publicerad 5 juni 2021
Pernilla Åström är ny chefsåklagare i Kristianstad.
Pernilla Åström är ny chefsåklagare i Kristianstad.Foto: Tommy Svensson

Pernilla Åström har flyttat in i sitt gamla rum längst bort i korridoren på Åklagarkammaren i Kristianstad, belägen på tredje våningen i polishuset. Samma rum som hon lämnade som vice chefsåklagare 2009, och som hon drygt elva år senare den 1 april i år återvände till som ny chefsåklagare.

– Det här känns jättebra, säger hon och slår sig ned i en fåtölj.

Annons

Pernilla Åström är inne på sitt tredje uppdrag som chefsåklagare. Hon säger ödmjukt att det där med att bli varm i kläderna det blir man nog aldrig riktigt, för varje dag finns det nytt att lära, men hon tycker chefssysslor är roligt och vill vara med och påverka. Skruva på saker.

– Jag ska se till att hjulen rullar och hitta arbetsmetoder så allt snurrar på. Vi ska ha bra rutiner, varje person ha rätt arbetsuppgifter och göra det som den är bäst på. Just nu har alla här på kammaren för mycket att göra, säger hon.

Under 2020 var arbetsbelastningen på många håll i landet alltför hög, konstateras i Åklagarmyndighetens årsredovisning. Antalet brottsmisstankar om de mest resurskrävande brotten (mord och dråp, grov misshandel, sexualbrott, rån och allvarligare narkotikabrott) ökade förra året med 15 procent, vilket kan jämföras med genomsnittet på 5 procent för samtliga brott.

Och åklagarkammaren i Kristianstad har ett arbetstungt år bakom sig. Här ökade de resurskrävande brotten med 19 procent och samtliga brott med 12 procent (båda högre än rikssnittet). Samtidigt ökade antalet lagförda personer med 17 procent, att jämföra med 8 procent totalt i riket.

– Vi har haft mycket fler ärenden och inte hunnit med fullt ut. Vi ligger efter, men hoppas hinna ta ikapp. Här finns en stor lojalitet bland medarbetarna, man känner ett gemensamt ansvar för arbetsplatsen och ställer upp för varandra.

Pernilla Åström har tillförsikt. Processen med att rekrytera fler åklagare, och även administrativ person, har inletts. Hon ser framför sig att kammarens personalstyrka ska öka med fem–sex personer. När det behövs kommer hon att gå in som operativ och driva ärenden.

– Men just nu är jag helst chef.

”Jobbet blir bara roligare och roligare för varje år”
Pernilla Åström, chefsåklagare i Kristianstad

Åklagare har ett tufft och svårt jobb. Varje åklagare är sin egen myndighet, gör egen bedömning och är suverän i sitt beslutande. Och det innebär insyn i tragiska händelser. Men för henne var aldrig någon annan juridisk bana aktuell.

– Som åklagare ska du vara objektiv och jobba för sakens rätta belysning. Rättspatos styr, du behöver inte låna dig till någon, och det passar mig.

Pernilla Åström menar att en åklagare måste ha en viss läggning och framför allt gilla ett flexibelt jobb där man snabbt kan få släppa det planerade för det som brådskar och kräver snabba beslut som nya anhållanden, beslut om kontaktförbud, barn som måste förhöras inom bestämd tid.

Annons

– Jobbet blir bara roligare och roligare för varje år. Det är otroligt fritt och omväxlande, och långt bättre än de bästa deckarna. Det är spännande att tillsammans med duktiga utredare vid polisen få tag i en tråd alldeles i början och sedan, efter mycket och hårt arbete, se hur pusslet växer fram.

Åklagaryrket har förändrats över åren, tycker hon, i dag finns inte samma respekt för myndighetsbeslut och som åklagare är man mer medialt uppmärksammad. Hon hamnade själv i rampljuset när hon drev rikskända Yara-fallet, där en åttaårig flicka mördades i hemmet i Karlskrona av en närstående.

– Jag minns hur hårt det tog på rättens ledamöter när jag första dagen lade fram bevisningen med alla bilder på flickan som polisen tagit och från obduktionen. Som åklagare får du till dig lite i taget tillsammans med utredarna. Man är så inriktad på att söka bevis. Rätten visste ingenting och fick allt på en gång, det var tufft för dem.

Målet blev rättshistoriskt. Yaras morbror dömdes på så kallat garantansvar, det vill säga för att han inte hade skyddat flickan och hindrat sin maka, som dömdes för mord till livstid.

– När jag tänker på fallet i dag, så ser jag en bild på Yara som togs på skolgården, hon står med en kompis och ser så levande och glad ut, säger Pernilla Åström och slänger en blick ut genom fönstret.

Några hundra meter bort ska Rättscentrum växa fram de närmaste åren, och den nya chefsåklagaren ser fram emot att åklagarkammaren flyttar in och fortsätter att ligga nära polisens verksamhet med korta och snabba kontaktvägar.

46 procent av landets kammarchefer och vice kammarchefer är kvinnor, hur vill du vara som chef?

– Närvarande, på plats och tillgänglig. Lyhörd som person och prestigelös. Jag vill coacha, har inte stort kontrollbehov utan delar ut ansvar och finns där om det behövs. Här har man frihet under ansvar, och det är ett lagarbete.

Som chef vill Pernilla Åström vara närvarande, på plats och tillgänglig.
Som chef vill Pernilla Åström vara närvarande, på plats och tillgänglig.Foto: Tommy Svensson

Pernilla Åström – ny chefsåklagare i Kristianstad

Ålder: Fyller 60 i sommar.

Karriär: Tingsnotarie vid Oskarshamns tingsrätt 1987–1990, åklagaraspirant, assistentåklagare och distriktsåklagare i Kalmar 1990–1998, kammaråklagare, allmänspecialist och vice chefsåklagare i Kristianstad 1998–2009, chefsåklagare i Karlskrona 2009–2014, chefsåklagare för Södra Skånes åklagarkammare 2015–mars 2021.

Läser: ”Jag läser oerhört mycket i jobbet, så jag kan bli lästrött. Privat blir det rent avkopplande läsning via Storytel, på platta eller lyssning i bilen. Gärna kriminalromaner av Emelie Schepp eller romansviten om de sju systrarna av Lucinda Riley”.

Tittar på: ”Jag är ingen stor tv-tittare, men brukar leta upp något på SVT Play, just nu ”Dips”.

Skrattar åt: ”Tv-serier som ”Dips” och ”Solsidan”. Och humor i vardagen, jag gillar skämtsam slagfärdighet”.

Aktuell: Ny chefsåklagare för Kristianstads åklagarkammare.

Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons