Annons

Artdirektivet – ett hot mot allemansrätten och den svenska självförsörjningen

När förslaget till nytt artdirektiv lades fram jublade miljörörelsen och framför allt Naturskyddsföreningen och Miljöpartiet. Nu blir det stopp för det svenska skogsbruket. Inga nya träd kan fällas utan att stora krav skall ställas på skogsägaren. Skogsägaren skall identifiera inte bara vilka fåglar eller andra arter (växter eller djur) som finns i hens skog utan även identifiera enskilda individer och hur dessa kommer att påverkas individuellt.
Artskydd • Publicerad 6 maj 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är inte bara skogsbruk som påverkas av artskyddsdirektivet, även orientering, Mulleaktiviteter och svampplockning riskerar att drabbas, skriver Anders Edbro från LRF Osby.
Det är inte bara skogsbruk som påverkas av artskyddsdirektivet, även orientering, Mulleaktiviteter och svampplockning riskerar att drabbas, skriver Anders Edbro från LRF Osby.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT, Tommy Svensson

Skogsindustrin är en av Sveriges viktigare näringsgrenar då den svarar för cirka 10-12 procent av industrins produktionsvärde, förädlingsvärde och sysselsättning (BNP). Skogsindustrin har cirka 70 000 medarbetare och bidrar starkt till sysselsättning på landsbygden. Förutom medarbetare så finns cirka 300 000 tusen privata skogsägare som har en stor inkomstkälla från skogen.

Ett aktivt skogsbruk är ett viktigt bidrag till klimatomställningen. Skogen binder koldioxid och producerar en mängd klimatvänliga varor som vi som konsumenter konsumerar.

Annons

Det är inte bara skogsnäringen som kommer att påverkas utan även jordbrukare som odlar vall till sina husdjur. Innan jordbrukaren kör ut sin slåttermaskin eller till exempel rundbalspressar sin vallgröda måste han/hon säkerställa att inga enskilda arter kommer att påverkas. Vilket i stort sett är omöjlig att säkerställa. Så artdirektivet är även ett hot för den svenska och skånska livsmedelsproduktionen.

”Men gäller artdirektivet bara jord- och skogsägarna? Nej. Här tar Naturskyddsföreningen och andra miljövänner fel.”

Men gäller artdirektivet bara jord- och skogsägarna? Nej. Här tar Naturskyddsföreningen och andra miljövänner fel. Artdirektivet gäller alla och all verksamhet i skogen och på all mark. Du som vandrar i skogen och vill plocka bär eller svamp måste säkerställa att inte någon art kommer att störas. Det gäller även föreningar som har sin verksamhet i skog och mark till exempel orienteringsklubbar och Mulleverksamhet men även förskoleverksamhet som bedriver en del av sin verksamhet i utomhusmiljö. Att rasta sin hund med eller utan koppel kan ses som ett hot mot artdirektivet.

Artdirektivet är inte bara ett hot mot jord- och skogsbruket och dess möjligheter att producera inhemsk HVO med mera utan även ett hot mot allemansrätten. Din möjlighet att fritt kunna röra dig i skog och mark kommer att starkt begränsas. Frågan är om inte artdirektivet är det största förändringen som påverkar allmänhetens möjligheter att röra sig fritt i skog och mark någonsin i negativ riktning.

Man får till exempel inte störa en tjäder eller orre men man får skjuta dem eftersom det är ett jaktbart vilt.

Anders Edbro, LRF Osby kommungrupp

Annons
Annons
Annons
Annons