Annons

”Många vill gärna sova i egen säng hemma” – avdelningen där patienterna får vård dagtid

För drygt ett år sedan öppnade den medicinska dagvårdsavdelningen på CSK. Här kan patienterna få läkarbehandling och vård, och samtidigt kunna sova hemma.
Kristianstad • Publicerad 12 februari 2019

På plan sju på CSK finns den stora medicinavdelningen. För två år sedan öppnades en helt ny avdelning här, MAVA, medicinsk akutvårdsavdelning, som bland annat avlastar akuten. Där finns 12 vårdplatser, som är till för akuta medicinska åkommor som behandlas under 24 timmar.

Ida Ringdahl och Henrik Bergholtz jobbar på akut dagvårdsmottagning, Adam i folkmun.Foto: Tommy Svensson

På samma plan finns Adam som den heter i folkmun, akut dagvårdsmottagning. Den öppnade för ett år sedan och tar hand om patienter som inte behöver läggas in, men ändå behöver ordentlig vård och tillsyn.

Annons

– Vi har öppet på dagtid och avlastar vårdavdelningar och akuten, säger sjuksköterskan Ida Ringdahl som är enhetschef.

– Hit kommer personer med lätta infektioner, eller olika medicinska åkommor eller neurologiska besvär. Vi kan ge blod eller järnbehandling, vara behjälpliga med att ge antibiotika och annat, säger hon.

Samarbete på medicinmottagningen. Närmast kameran Malin Lund, fysioterapeut, Åse Johnsson, undersköterska, Emma Larsson, sjuksköterska, Afia Katswar, underläkare och Arpad Lasadi, ST-läkare.Foto: Tommy Svensson

Henrik Bergholtz, specialistläkare i internmedicin, är en av de läkare som turas om att bemanna avdelningen. På varje pass finns en undersköterska, en sjuksköterska och en läkare. Sköterskorna tillhör medicinavdelningen, läkarna alternerar och brukar i regel vara där en vecka var.

– Vi ser det här ur patientperspektivet. Ibland har vi märkt att man ligger och får behandling under onödigt lång tid. Många vill gärna sova i egen säng hemma. Nu är fördelen att man kan bli utskriven, men ha tryggheten att komma tillbaka hit till Adam och få ny läkarbehandling och provtagningar under dagtid, säger Henrik Bergholtz.

– Ibland kan vi även avlasta akuten, om man misstänker proppar i ben eller armar. Då behöver inte patienten ligga på akuten och vänta, utan vi tar vid, man får besked och insatt behandling, fortsätter han.

Medicinmottagningen ligger på plan 7 i centralsjukhuset.Foto: Tommy Svensson

För patienterna har det även gjort att de kan få träffa läkaren snabbare än om de är på akuten.

– Och i vissa fall kan akuten se att det är medicinsk behandling som behövs. Då kan de boka in patienten hos oss, patienten går hem och har redan fått en tid för besök på Adam, kanske nästa dag.

De förtydligar att det är andra läkare som skickar patienter vidare till Adam.

– Nu har vi också inlett ett samarbete med kardiologen och tar emot hjärtsviktspatienter, som får kontinuerlig behandling. De har tidigare varit inlagda ett dygn, nu kan vi stötta med behandling och så kan de sova hemma. Det i sin tur frigör en plats på hjärtintensiven, förklarar läkaren och sjuksköterskan.

– Vårt signum är att de ska ha tryggheten och kunna komma hit, men ändå kunna sova hemma.

Emma Larsson mäter blodtrycket på Nils Bjørn.Foto: Tommy Svensson
Annons

Adam kan ta emot upp till tio patienter per dag. I en säng ligger denna dag Nils Bjørn från Kjuge.

– Det är en underbar avdelning med underbar personal, säger han medan sjuksköterskan Emma Larsson kollar blodtrycket.

Han har fått en kraftig muskelinflammation, enligt honom själv beroende på de statiner (läkemedel) han tidigare fått mot högt kolestorolvärde.

– Först fick jag ligga en vecka på CSK och sedan en vecka på Sus i Lund. Nu är jag här på efterbehandling, och det känns betydligt bättre, säger han.

Hur kom man på att öppna en sådan här avdelning?

– Vi satt på ett ledningsmöte med högre chefer och diskuterade hur vi kan minska överbeläggningarna och samtidigt ha trygghet för patienterna och ha en lika bra uppföljning. Då föddes den här idén. Vi måste tänka i nya banor. Vi får allt fler sjuka och kan inte bygga sjukhus som rymmer alla, då måste de vara jättestora. Då kan vi ha sådana här lösningar istället, säger Ida Ringdahl.

– Sedan jobbar vi proaktivt, vi möter dem redan i dörren, och ser till att de inte behöver hamna på sjukhuset. Just dagvårdsbiten tror vi mycket på, säger Henrik Bergholtz.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons