Annons

Nu är det slutfestat på Kristianstads krogar

Från och med fredagen blir det förbjudet att dricka alkohol på krogen sent på kvällen och natten. Både kommunen och polisen kommer att se till att alla lagar följs.
Kristianstad • Publicerad 20 november 2020
Krogarna får inte servera alkohol efter klockan 22 på fredag. Dessutom är det förbjudet med dans, ifall de tar in fler än 50 personer.Foto: Amir Nabizadeh/TT

I veckan tog regeringen beslutet. Efter klockan 22 får krogarna inte lov att servera alkohol. Enligt lagen måste de dessutom ha utrymt lokalen senast en halvtimme efter att serveringen upphört.

Det innebär stängning klockan 22.30, om krogarna inte fortsätter att servera enbart alkoholfritt. Beslutet är något som besöksorganisationen Visita har reagerat på. De har blivit nedringda av medlemmar efter att restriktionerna infördes.

Annons

– Detta är ytterligare en restriktion för en redan hård drabbad bransch och som gör det svårt för dem att bedriva sin verksamhet. Att införa ett alkoholförbud efter klockan 22 gör det nästan omöjligt att erbjuda sittningar på kvällstid. Vi tycker inte att det borde genomföras. Risken är att det istället leder till fler hemmafester, det är kontraproduktivt, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.

Med den nya lagen blir det slutfestat för ett tag framöver. Bestämmelsen gäller fram till slutet av februari och sätter därmed stopp för sena nyårsfiranden och juldagsfester där alkohol är inblandad.

Här saknas innehåll

Kommunen har uppdraget att se till att lagen följs. Den har sedan tidigare ett permanent tillsynsansvar enligt alkohollagen och har nu sedan en tid tillbaka även ett tillsynsansvar enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder.

– Vi gör kontroller under de tider som verksamheterna har öppet och det blir troligen både före och efter klockan 22. Om det skulle komma klagomål så gör vi extra kontroller, säger Rose-Marie Moos, alkoholhandläggare på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Vad blir konsekvensen ifall krogarna inte följer lagarna?

– Det finns sanktioner i form av erinran, varning samt i värsta fall återkallelse av serveringstillståndet, om man bryter mot alkohollagen.

I tillsynen ingår det också att se till att det inte uppstår någon trängsel. Polisen däremot ansvarar främst för restriktionerna kring dans. Det vill säga att nattklubbar där dans är tillåtet inte får lov att ha fler än 50 gäster.

– Kollegorna håller ögonen öppna. Varken vi eller kommunen vill sabba för de som vill gå ut på krogen, men samtidigt ser vi en risk om många unga samlas att de få smittan och för den vidare, säger Martin Thornell, kommunpolis.

Hur har det sett ut på krogarna de senaste veckorna?

– Vi har reagerat på att vi behövt ta omhand om ett flertal personer som varit så berusade att de inte kunnat ta hand om sig själva. Det känns som ett misslyckande, för när man är så berusad är inte restriktionerna med anledning av covid-19 det första man tänker på. Alla måste ta sitt eget ansvar, säger Martin Thornell.

Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons