Annons

Rånades ena dagen och knivskars nästa

Under tisdagen inleddes rättegången mot den trio som rånade och knivskar en ung man i Knislinge i slutet av oktober. Gärningsmännen nekade till gärningarna som ska ha begåtts under två dagar. Den drabbade ändrade sin version under den inledande rättegången.
Knislinge/Kristianstad • Publicerad 11 februari 2020
Mannen knivhöggs i Knislinge den 24 oktober. Dagen före hade han blivit rånad av samma tre gärningsmän. Den här veckan pågår rättegången mot trion.Foto: Jens Christian

Tre unga killar, 17, 23 och 23 år gamla står anklagade för en ovanligt rå knivskärning och ett grovt rån i Knislinge. Under den inledande förhandlingen i tingsrätten nekade ungdomarna till att ha utfört handlingarna överhuvudtaget, medan en av dem i stället menade att han hjälpt målsägande tillbaka till lägenheten efter knivskärningen.

Dessutom pågick handlingarna under två dagar. Målsäganden (brottsoffret) berättade att det hela startade redan under onsdagskvällen den 23 oktober. Tidigare på dagen hade han kontakt med en ung kvinna via Snapchat. Hon frågade om de kunde träffas i Knislinge vid gamla banken.

Annons

Även om de inte kände varandra så gick målsäganden med på det. När han satt där och väntade på henne kom tre killar fram och sa till honom att följa med.

– Jag trodde att de skulle råna mig så jag gjorde motstånd och sa att det ville jag inte, berättar offret.

En av de tre killarna hotade honom med en kniv medan den andre tog hans mobiltelefon och ett hårt grepp om armen och ledde honom hemåt.

– De sa att jag skulle inte sälja i Knislinge, berättar målsäganden, som bara höll med för att lugna situationen.

När de kom fram till lägenheten tvingades han låsa upp, där inne fanns hans kompis som undrade vad som pågick.

– Jag sa att de skulle råna mig, berättar målsäganden, som när de gick in lyckades få tag på ett basebollträ som plockades av honom rätt snabbt.

I stället ska 17-åringen ha hållit en kniv mot honom och bett honom plocka fram tabletter som han har för sin sjukdom. Ett 50-tal tabletter som stoppades i en fryspåse.

Vid lägenheten ska ytterligare två personer med sina ansikten inlindande i Palestinasjalar anslutit. Efteråt försvann alla, men en kom tillbaka, för att lämna målsägandes mobiltelefon.

– Det förvånade mig, säger offret, som säger att man funderade på att ringa polisen, men tänkte att det blir väl inget av det ändå.

– Så det blev aldrig av.

Annons

Att det fanns en kniv med i bilden är något som inte framkommit i polisförhören. Det uppmärksammades under rättegången av en av försvarsadvokaterna.

– Hur kan det komma sig att du inte nämnt det tidigare? Berodde det på att ni kanske dragit några linor? undrade försvaren.

Offret nekade till att ha använt droger.

– Snarare var det så att jag var lite borta och skakig efter händelsen och inte kom ihåg allt när jag förhördes.

Dagen efter rånet fick mannen återigen kontakt med den 18-åriga tjejen som hade stämt träff med honom dagen före. Han förstod inte då att hon hade samröre med killarna som rånat honom. De bestämde att de skulle ses utanför sporthallen för att prata, det var då killarna överföll honom och knivskar honom så illa att han förlorade mycket blod.

Dessutom tog de offrets och kompisens mobiltelefon så att de inte skulle kunna ringa polis.

Rättegången i Kristianstads tingsrätt kommer att pågå under tre dagar.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons