Annons

Facket om CSK-anställdas larm: Så ska det inte få vara i svensk sjukvård 2019

Patienter som dör ensamma för att vårdpersonalen inte hinner med är oacceptabelt, enligt Vårdförbundet. ”Fruktansvärt om det är så.”
Kristianstad • Publicerad 26 maj 2019
Foto: Lasse Ottosson

– Överlag är det ansträngt och brist på sjuksköterskor på alla avdelningar. Det kommer att visa sig i sommar med neddragningar av vårdplatser på CSK, säger Janet Brunnström, huvudskyddsombud på CSK.

På Vårdförbundet är hon och kollegorna väl medvetna om problemen som finns på flera av sjukhusets avdelningar. Men att patienter lämnas att dö ensamma på grund av personalbristen, som flera sjuk- och undersköterskor nu vittnat om, är inget som nått huvudskyddsombudet.

Annons

– Det är fruktansvärt om det är så. Så ska det inte få vara i svensk sjukvård 2019. Men det är inget som förtroendevalda har rapporterat om till mig, säger hon.

Däremot vet facket att många sjuksköterskor känner stor ”samvets-stress”, det vill säga att de inte hinner ge patienterna den vård de skulle vilja.

Att anställda som jobbat länge på sjukhuset slutar är också ett allvarligt problem.

– Många av våra äldre och erfarna sjuksköterskor, som ofta är ryggraden på avdelningarna, har slutat för att de har fått nog. De orkar inte länge, man blir inte värdesatt. Region Skåne är ingen attraktiv arbetsgivare idag.

”Det ser ut som det brukar inför sommaren, men värre än normalt.”

Ett förändringsarbete pågår på flera avdelningar där läget är ansträngt, enligt Janet Brunnström, som tycker att dialogen med sjukhusledningen fungerar bra.

– Jag tvivlar inte på att ledningen skulle vilja satsa. Men det är en fråga för politikerna.

I sommar kommer en del av sjukhusets personal ta extra pass, jobba dubbla pass och sälja sina semesterveckor. Effekterna av det kommer att märkas i höst, enligt Vårdförbundet.

– Det kommer vi att se till hösten, att sjukskrivningarna ökar, för då är man trött.

Precis som tidigare somrar väntas läget på CSK snart bli mycket ansträngt.

– Det ser ut som det brukar inför sommaren, men värre än normalt.

Annons

Den personal vi pratat säger att patientsäkerheten brister. Att de ofta inte hinner äta, dricka eller kissa och att de jobbar många dubbelpass. Vad säger du om det?

– För att man ska vårda måste man själv vara i skick och få sina pauser, det säger sig själv. Det är när stressen blir för stor som misstagen ökar.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons