Annons

Sjuksköterskor utskällda på jobbet av patienter

Könsord och kränkningar. Sjuksköterskor inom primärvården blir utskällda av patienter i samband med vaccineringen. ”Vi som jobbar slår nästan knut på oss själva för att ordna er vaccination mot covid -19”, uppger en sjuksköterska till bladet.
Skåne • Publicerad 15 april 2021
Sjuksköterskor är under enorm press, samtidigt blir de utskällda av patienter i samband med vaccineringen.
Sjuksköterskor är under enorm press, samtidigt blir de utskällda av patienter i samband med vaccineringen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En sjuksköterska som arbetar inom Region Skåne skriver till tidningen att hen blir utskälld och får utstå kränkningar från patienter som ringer angående vaccineringen.

Sjuksköterskan betonar att de jobbar järnet för att alla ska vaccinera sig utifrån de riktlinjer och lagar som finns.

Annons

Men att bli kallad för könsord och andra nedvärderande ord sårar sjukvårdspersonalen.

”Vi som jobbar slår nästan knut på oss själva för att ordna er vaccination mot covid -19. Men att kalla mig och mina kollegor för en massa hemska ord hjälper inte, varken dig eller mig,” skriver sjuksköterskan och fortsätter:

Vi vet att du har egna krav och önskningar. Men att skälla ut oss hjälper inte. Vi gör så gott vi kan och hinner. Det enda du åstadkommer när du kallar oss vid otäcka ord/könsord är att du sårar mig. Jag försöker att inte ta åt mig, mina kollegor försöker att inte ta åt sig, men det är klart att vi blir ledsna.”

Malin Tillgren, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Skåne, känner inte igen de signaler som sjuksköterskan beskriver men det gör henne bekymrad.

– Det är inte signaler som gått vidare hos oss på fackförbundet, men det betyder inte att det inte händer.

Hon berättar att vårdpersonalen är under en enorm press från arbetsgivare, politiker och medborgare som alla vill att vaccineringsprocessen påskyndas.

Det har varit en obalans när vaccinationsbreven har gått ut, systemet har varit överbelastat och 1177 har stundtals inte fungerat. Samtidigt får vårdpersonal svara på många frågor gällande Astravaccinet, dess potentiella biverkningar och medborgare vill kunna välja vilket vaccin de ska ta.

– Det har lett till en frustration hos medborgarna, det är en hög vaccinationsvilja hos dem.

Under ett år som präglats av en pandemi har sjukvårdspersonal varit under en enorm press och känt av en påtaglig stress, inom ett yrke som redan innebär hög belastning.

Malin Tillgren berättar att sjuksköterskor är oroliga över att de inte ska få någon semester i sommar. Vaccinationstakten ska öka och efterfrågan är hög hos medborgarna som vill få sin första dos så snart som möjligt.

Annons

Samtidigt behöver vårdpersonalen hämta andan.

– Om det är någon sommar som vårdpersonal behöver sammanhängande ledighet så är det nu. Det kommer en höst också som vi ännu inte vet hur den kommer se ut. Ska de orka längre fram behöver de sin semester, annars riskerar vi uppsägningar och sjukskrivningar, och det gynnar varken vården eller patienterna.

Vad ska en sjuksköterska göra om man upplever en osund arbetsmiljö?

– Personen borde prata med den som är förtroendevald på Vårdförbundet eftersom hen är sjuksköterska. Där jobbar vi med de förtroendevalda ute på vårdcentralerna och tillsammans med arbetsgivare gör man riskbedömningar för arbetsmiljön.

– Det är allvarligt och arbetsgivaren har arbetsmiljöansvaret. Hur ska man hantera en patient som är otrevlig eller hotfull? Där måste man prata med chefen så att det finns en tydlig hanteringsordning och rutiner på plats.

Har du någon uppmaning till allmänheten?

– Ha tålamod, personalen gör sitt absolut bästa.

”Om det är någon sommar som vårdpersonal behöver sammanhängande ledighet så är det nu. Det kommer en höst också som vi inte vet hur den ser ut, ska de orka längre fram behöver de sin semester. Annars riskerar vi uppsägningar och sjukskrivningar, och det gynnar inte vården eller patienterna.”
Malin Tillgren, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Skåne.
Emilia StålhammarSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons