Annons

Sprutor utan skydd kollas av Arbetsmiljöverket

Vårdförbundet larmade om farliga sprutor utan stickskydd för att få ut mer covid-vaccin. Nu har Arbetsmiljöverket tagit upp frågan och under fredagen gör de en inspektion i Region Skåne.
Kristianstad • Publicerad 17 juni 2021
Spruta utan stickskydd ger en ökad risk för vårdpersonalen, anser Vårdförbundet. Nu ska Arbetsmiljöverket utreda frågan.Foto: Johan Nilsson/TT

– Generellt när vi inspekterar ser vi på arbetsplatsen och gör en bedömning av det arbetsmiljömässiga arbetet. Sedan finns det många olika utgångspunkter på vad det är. I det här fallet har vi fått kopplat till oss att man använder sprutspetsar som saknar en skyddsfunktion. Då gör vi en inspektion, har ett möte med Region Skåne om detta och pratar med dem och hör hur läget är, säger Rickard Palm.

Han är inspektör på Arbetsmiljöverket, som under fredagen gör en snabbt planerad inspektion. Den sker digitalt.

Regiondirektör Alf Jönsson visar under en pressträff i maj upp de nya sprutorna som har mindre dödvolym. Då kan man få ut 7 i stället för 6 doser ur varje ampull med Pfizer-vaccin.Foto: Johan Nilsson/TT
Annons

Ärendet handlar om de sprutor som Region Skåne köpt in, för att kunna få ut en sjunde dos ur varje ampull med Pfizers vaccin mot covid-19. Men dessa sprutor saknar stickskydd. Men i Arbetsmiljöverkets föreskrifter ställs det krav på att vassa föremål avsedda för människor och som kan komma i kontakt med kroppsvätskor, ska vara försedda med stickskydd.

– För att få ut sju doser ur varje vaccinflaska måste en speciell spruta med kanyl som saknar stickskydd användas och det är inte säkert för sjuksköterskan. Det ökar risken för sticka sig på sprutan när den ska kasseras, vilket innebär en smittorisk, har Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet i Skåne, tidigare sagt.

De nya sprutorna har mindre dödvolym vid nålen, vilket gör att de bättre kan utnyttja allt vaccin i ampullen.

Där har de kontaktats av oroliga medlemmar, skyddsombud och lokala vaccinsamordnare som inte gillar sprutor utan stickskydd. Vårdförbundet har flera gånger har påtalat riskerna inom Region Skåne, men inte fått gehör.

– Regionen hänvisar till att Arbetsmiljöverket har gett en generell dispens att använda sprutor utan stickskydd om inget annat finns att tillgå, och det ifrågasätter vi. Har den här situationen uppstått för att Region Skåne prioriterar att snabbt få högre vaccinationstäckning och därför har köpt in sprutor som ger fler doser? Det är vad personalen börjar fråga sig, har Malin Tillgren tidigare sagt.

Sprutor med stickskydd. En plastflärp sticker ut från sidan, nära kanylen, och förhindrar personal att sticka sig på den vassa spetsen av misstag vid hantering.Foto: Johan Nilsson/TT

Rickard Palm säger att de i dagsläget inte har någon uppfattning i frågan:

– Vi gör inspektionen mot bakgrund av att Vårdförbundet lyft frågan, då vill vi titta på detta. VI vill att arbetsgivaren ska följa de föreskrifter som finns, men det går inte att svara något om det här ärendet innan vi gjort vår inspektion och fattat ett beslut.

”För att få ut sju doser ur varje vaccinflaska måste en speciell spruta med kanyl som saknar stickskydd användas och det är inte säkert för sjuksköterskan. Det ökar risken för sticka sig på sprutan när den ska kasseras, vilket innebär en smittorisk.”
Malin Tillgren, ordförande Vårdförbundet i Skåne.

Här saknas innehåll

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons