Annons

Badhusbråket: ”Det ligger något begravt”

Efter fyra månaders brevväxling och möten står kommunen fast vid ett nej till den externa utredning som Malmsten AB krävt av inköpen till det nya badhuset. Företaget hävdar att kommunen medvetet mörkar och riktar nu kraftiga anklagelser även mot kommunalrådet Pierre Månsson (L).
Kristianstad • Publicerad 14 oktober 2020
Bygget av det nya badhuset pågår på Näsby.
Bygget av det nya badhuset pågår på Näsby.Foto: Mikael Persson

”Vi förstår att såväl tjänstemän som ledande politiker på Kristianstads kommun vill begrava de flagranta felaktigheter som gjorts. Vi kan bara med beklagan konstatera att Kristianstads kommun tycks ha detta synsätt samt att skattebetalarna förlorat mer än 2,5 miljoner kronor.”

Det skriver Marcus Malmsten, vd på Malmsten AB, företagets styrelseordförande Magnus Bolmstrand och styrelseledamoten Krister Asplund i ett brev till kommunen efter ett möte med Peab och kommunen.

Annons

– Vi hade hoppats på en extern granskning. Det ligger något begravt som man inte vill peka på. Jag tycker det är märkligt när ett väl ansett lokalt företag pekar på att fel har begåtts och man inte ens bryr sig om att titta på det, säger Marcus Malmsten.

Det var i juni som företaget ifrågasatte hur upphandlingsprocessen gått till vid inköpet av vattenrutschbanor till det nya badhuset på Näsby. Malmsten krävde en extern utredning eftersom uppdraget gått till ett företag med koppling till den konsult som tagit fram hela badhuset. Politiken gav kommundirektör Christel Jönsson i uppdrag att se över hur processen kunde granskas. Hon kom fram till att inga fel hade begåtts och att en utredning inte behövdes.

”Vi förstår att såväl tjänstemän som ledande politiker på Kristianstads kommun vill begrava de flagranta felaktigheter som gjorts.”
Marcus Malmsten, vd för Malmsten AB

I den redogörelse som Peab nu har lagt fram framgår att Malmsten valdes bort redan i ett tidigt skede och ett antal skäl till varför räknas upp. Här menar Malmsten att det var förutbestämt vilken leverantör man ville ha och till följd av det har ojämförbara produkter ställts mot varandra.

– Man har inte aktivt sökt en likvärdig offert. När vi bad att få lämna in en har man inte beaktat och utvärderat den och när vi ville ha svar på frågor om varför kommer man med en efterhandskonstruktion med rena faktafel. Det är oerhört graverande, säger Krister Asplund.

I brevet riktas även flera anklagelser mot kommunalrådet Pierre Månsson (L). Bland annat att han i februari, under upphandlingsprocessen, ska ha berättat att Malmsten inte låg bra till. Månsson ska även ha sagt att kommunen ”inte har något att vinna på en extern oberoende granskning, tvärtom bara förlora på det”.

I grunden handlar det inte om rutschbanor, förklarar Marcus Malmsten, utan om en attityd, ett sätt att hantera upphandlingar som måste ses över.

Ni deltar i en mängd upphandlingar, även andra som gäller badhuset. Varför driver ni just detta ärende så hårt?

– För att det har gått så uppenbart fel till, det är alldeles för grovt. Vi har lagt fram sak på sak med många uppenbara fel som vi kan bevisa och med källhänvisningar, man undrar om de verkligen har läst det vi har redovisat.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons