Annons

De uppmanar folk att besöka krogen: ”Gästerna kan känna sig trygga”

De senaste veckorna har bokningarna dalat på Bykrogen i Österslöv. I sociala medier uppmanar de fler att besöka restaurangen. ”Folk riskerar mer att bli smittade ifall de går in i en affär eller köpcenter”, säger ägaren.
Kristianstad • Publicerad 12 november 2020
Richard Nilsson på Bykrogen i Österslöv berättar att de har gott om plats, men får trots det många avbokningar.Foto: Bosse Nilsson

Restaurangerna har drabbats hårt av restriktionerna i samband med coronapandemin. Flera verksamheter runtom Kristianstad vittnar om en kraftigt minskad omsättning. En av dessa är Bykrogen i Österslöv.

– Under våren blev vi av med 90 procent av våra bokningar, med konferenser, bröllop och allt. Då beslutade vi oss för att börja med tiorätters avsmakningsmeny och övernattning. Det räddade sommaren, även om omsättningen blev halverad jämfört med tidigare, säger ägaren Richard Nilsson.

Annons

Efter det har nya det kommit flera nya regler att följa. Det är nu bara tillåtet med åtta personer i varje sällskap. Sedan tidigare finns reglerna kvar om en meters avstånd mellan sällskapen samt att det måste finnas handtvätt eller handdesinfektion tillgängligt.

Richard Nilsson berättar att omsättningen minskat kraftigt i samband med pandemin.Foto: Bosse Nilsson

När Bygkrogen nu satsar på julbord har de dessutom valt bort buffén, för att istället servera jultallrikar direkt till borden. Trots att de följer reglerna har det lett till fler avbokningar.

– 80 procent av bokningarna försvann förra veckan. Jag är förvånad att det kunnat gå så snabbt. Nådastöten var beskedet att det inte ska vara tillåtet att servera alkohol efter klockan 22.00. Jag förstår att det införs för att ungdomar i storstäderna inte ska dricka sent på kvällen , men det påverkar även oss, säger Richard Nilsson.

Bykrogen klarar sig hittills genom att de sparat pengar från tidigare år. Men de hoppas ändå på ett statligt stöd. En minskad omsättning har gjort det tufft för många restauranger att överleva.

– Vi hoppas på att kunna behålla personalen genom att ta hjälp av korttidspermitteringar. Plan B är att vi får lägga ner och skicka hem personalen, säger Richard Nilsson.

Ni uppmanar på Facebook att besöka krogen. Är det bra i dessa tider?

– Det känns inte bra att exempelvis marknadsföra julborden, men vi har ändå vår personal vi måste tänka på och få det att gå runt ekonomiskt. Med tanke på våra restriktioner så är det säkert att besöka oss.

Hur gör ni för att förhindra smittspridning?

– Alla seriösa restauranger följer restriktionerna och ser till att det hålls avstånd. Hos oss är det två meter mellan varje bord. Gästerna kan känna sig trygga här, det finns gott om utrymme. Folk riskerar mer att bli smittade ifall de går in i en affär eller köpcenter, säger Richard Nilsson.

Här saknas innehåll

Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons