Annons

Så är läget i mordutredningarna

I nordöstra Skåne har flera mordutredningar inletts de senaste två åren.
Så är läget just nu – utredning för utredning.
Nordöstra Skåne • Publicerad 1 november 2021
Polisens kriminaltekniker arbetar innanför de stora avspärrningarna på Gamlegården efter dödsskjutningen i slutet av 2019.Foto: Johan Nilsson/TT

Dödsskjutningen på Gamlegården 2019

19 december 2019: En 24–årig man skjuts till döds med flera skott vid sin bostad på Bataljonsvägen. Det rör sig sannolikt om två gärningsmän som ska ha flytt till fots.

17 maj 2020: En 18-årig man anhålls och häktas kort senare misstänkt för medhjälp till mord. Han släpps en vecka senare på grund av bristande bevisning.

Annons

21 september 2020: En man i 25-årsåldern anhålls misstänkt för anstiftan till mord. Han släpps efter ett par dagar.

7 december 2020: Åklagare Kristina Amilon lägger ned utredningen mot de båda männen.

Läget i utredningen?

– Vi hade en särskild utredningsorganisation förra året till och med november. Efter det har vi inte arbetat kontinuerligt med utredningen. Under vintern följdes några spår upp men därefter så har det inte funnits några nya uppgifter att jobba vidare med. Men skulle det komma in några nya uppgifter så tar vi naturligtvis tag i det, säger Markku Sulasalmi, spaningsledare hos Kristianstadspolisen.

Utsikterna att lösa fallet?

– Det ser väldigt svårt ut. Det här handlar om människor som inte vill berätta även om de skulle veta något. Det är väldigt svårt om ingen träder fram och berättar något som vi kan följa upp.

Polisen kontrollerade fordon och personer på Långebrogatan efter dödsskjutningen i slutet januari 2020.Foto: Johan Nilsson/TT

Dödsskjutningen på Långebro 2020

27 januari 2020: Två gärningsmän på en moped kör upp mot en parkerad bil på Gamla Långebrogatan och öppnar eld. Skotten träffar den 24-årige ordningsvakten Benjamin Azemi. Han dör kort senare av sina skador. I bilen befann sig ytterligare personer som vägrar att prata med polisen.

4 februari 2020: Polisen meddelar att man hittat en mörk moped som man tror är flyktfordonet. Polisen uppmanar allmänheten att höra av sig med upplysningar.

12 maj 2020: Två män anhålls misstänkta för mord. Polisen tror att gärningsmannen egentligen var ute efter en annan person.

14 maj 2020: De två männen släpps på fri fot och misstanken avskrivs i brist på bevis.

Annons

25 januari 2021: Ett år efter mordet säger polisen att man tror sig vet vem som höll i vapnet – men saknar bevisning.

Läget i utredningen?

– Ärendet utreds inte aktivt men är inte nedlagt. Det är inte resurssatt med utredningspersonal då vi jobbat ut alla trådar vi för närvarande har utan att få någon misstänkt vi kan häkta, säger Peter Hansson, spaningsledare hos Kristianstadspolisen.

Utsikterna att lösa fallet?

Bedöms vara små. Peter Hansson säger att det krävs ny information för att kunna komma vidare, exempelvis att ett vittne väljer att träda fram.

Platsen i Osby där husvagnen slukades av lågorna spärrades av.Foto: Felicia Bexell

Misstänkt mord i Osby 2021

14 juli 2021: Räddningstjänst och polis larmas till en övertänd husvagn på Södra Portgatan. I anslutning till husvagnen hittas en död person. En 52-årig man hemmahörande i Småland anhålls misstänkt på sannolika skäl för mord och mordbrand. Hans brottsregister är rent med undantag för ett grovt rattfylleri.

16 juli 2021: 52-årigen begärs häktad och ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk utredning. I skuldfrågan erkänner han mordbrand men nekar till mord. Han har omhäktats flera gånger. Nuvarande häktningsbeslut gäller till och med 5 november.

Läget i utredningen?

– Det är på sluttampen. Vi sammanställer och håller på med slutdelgivningen, säger åklagare Malin Paulsson.

Utsikterna att lösa fallet?

Annons

– Vi ligger nära ett åtal, men saker kan ändras hela tiden. Just nu sitter han häktad och beslut i åtalsfrågan kommer i början november, säger Malin Paulsson.

Tre containers markerades med polisband efter misstänkta mordet i Hammar.Foto: Tommy Svensson

Misstänkt mord i Hammar 2021

17 september 2021: En kvinna hittas död i en lägenhet i Hammar. Lägenheten spärras av, en kriminalteknisk undersökning genomförs och grannar förhörs. En man i 25-årsåldern anhålls misstänkt för mord.

20 september 2021: Den mordmisstänkte mannen begärs häktad. Han erkänner misshandel men nekar till mord.

18 oktober 2021: Häktningstiden förlängs med fyra veckor efter att åklagaren begärt mer tid för att fatta beslut om åtal. Analyssvar inväntas och ytterligare förhör ska genomföras.

Läget i utredningen?

– Åtalstiden är satt till 15 november. Det är samma person som sitter häktad och det troliga är att ingen ytterligare person kommer att tillkomma. Som det ser ut nu är prognosen att jag kommer att väcka åtal för mord, säger åklagare Johan Eriksson.

Utsikterna att lösa fallet?

– Bevisläget i stort är gott och jag ser framemot att väcka åtal enligt de krav som finns.

Polisens kriminaltekniker på väg till den misstänkta brottsplatsen på Bataljonsvägen.Foto: Jens Christian

Misstänkt mord Gamlegården oktober 2021

17 oktober 2021: En ung kvinna hittas död i en lägenhet på Bataljonsvägen. En man grips och anhålls senare, misstänkt för mord. Enligt polisen så är han bekant med offret. Polisen utesluter inte att fler personer befunnit sig i lägenheten.

18 oktober: Mannen försätts på fri fot på grund av bristande bevisning. Mordmisstanken kvarstår.

Annons

21 oktober 2021: Misstanken mot mannen har försvagats, meddelar åklagaren, efter att det preliminära resultatet från obduktionen inte visat några yttre tecken på mord. Polisen meddelar att ärendet därför inte utreds med samma intensitet.

Läget i utredningen?

– Nu inväntar vi labbanalysen och det slutliga obduktionsprotokollet och därefter vet vi vad vi ska göra härnäst, säger åklagare Christofer Ramkvist.

Utsikterna att lösa fallet?

– Är det inget speciellt i de analyserade kroppsvätskorna och det visar sig att det rör sig om en naturlig död, då finns ingen anledning att fortsätta utredningen. Det sannolika, enligt de preliminära obduktionsresultaten, är att det inte är mord, men det vet vi inte ännu.

Adrian EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons