Annons

Dålig livskvalitet för 65-plussare i Osby enligt undersökning – Sten, 75: ”Förvånad”

Osby hör till de tio ”sämsta” kommunerna i Sverige för 65-plussare att bo i när det gäller livskvalitet – sett till faktorerna som Länsförsäkringar tittat på i en undersökning.
Men Sten Andersson, 75, och Agneta Malm, 71, trivs båda två väldigt bra i byn.
– Vi har inte allt i lilla Osby men det är bara storstäder som har det, säger Sten Andersson.
Osby • Publicerad 16 mars 2024
Sten Andersson är väldigt nöjd med att bo i Osby. ”Överlag så tycker jag att vi har det mesta” säger han.Foto: Marcus Enochsson

Länsförsäkringar har genomfört en undersökning (pensionsindex) med rubriken ”Här är det bäst att vara pensionär 2024”. De har undersökt hur förutsättningarna för äldre (65+) skiljer sig åt i Sveriges samtliga 290 kommuner.

”Resultaten visar att det finns stora skillnader bland kommunerna när man räknar in möjligheten att få ett bra liv för de äldre invånarna”, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Annons

Utifrån Länsförsäkringars sammanställning – och de faktorer som man tittat på där – hamnar Osby kommun på plats 282, alltså bland de tio ”sämsta” kommunerna i Sverige.

Men hur upplever Osbys 65-plussare att deras hemkommun är? Bortanför Länsförsäkringars pensionsindex?

”Vi har inte allt i lilla Osby men det är bara storstäder som har det. Överlag så tycker jag att vi har det mesta.”
Sten Andersson, 75

Sten Andersson, 75, är ordförande i den lokala PRO-föreningen och han är positivt inställd till att bo i Osby.

– Jag blir väldigt förvånad över detta, att det skulle vara dåligt i Osby. Jag förstår inte alls. Min uppfattning är att det är tvärtom.

Agneta Malm, 71, är PRO Osbys kassör. Hon har samma optimistiska inställning till byn som föregående talare.

Hur upplever ni tillgången till vård och tandläkare?

– Jag använder mig av regionens vårdcentral och gör mina tandläkarbesök här i Osby. Det upplever jag som tillräckligt, svarar Agneta Malm.

– Vi har två vårdcentraler här i Osby, och i Lönsboda finns det en. Tandläkare är här ett par stycken men i Lönsboda har de nog slagit igen, konstaterar Sten Andersson.

Kommunikationer då – kan ni ta er dit ni vill?

– Ja, eftersom vi ligger vid stambanan så utnyttjar jag den möjligheten. Jag reser dels med tåg inom Skåne och kan också ta mig till mina släktingar längre norrut. Jag tycker att det fungerar utmärkt härifrån, säger Agneta Malm.

Annons

– Här i tätorten går tågen en gång i halvtimmen utom sent på kvällarna. Det har förvisso varit lite strul med bussen från Lönsboda, att den inte passar med tåget till Malmö, svarar Sten Andersson.

”Jag upplever att det går att få tag på det man behöver i Osby kommun, för ens dagliga situation”, säger Agneta Malm.Foto: Marcus Enochsson

Det sammantagna intrycket för både Malm och Andersson är att Osby är en bra kommun att bo i för äldre personer – eller att de åtminstone inte upplever det som sämre här än i någon annan kommun.

Ingen av dem känner någon påtaglig otrygghet. Agneta Malm upplever att antalet butiker är tillfredsställande och båda vittnar om ett rikt utbud av sociala aktiviteter.

– Vi har ett rikt föreningsliv och ett aktivt kulturliv. Jag tycker att det finns många tillfällen till både fysiska och intellektuella aktiviteter, säger Agneta Malm.

– Här är en massa idrottsföreningar. Bibliotek på flera orter. Vi har inte allt i lilla Osby men det är bara storstäder som har det. Överlag så tycker jag att vi har det mesta, säger Sten Andersson.

Fakta

Länsförsäkringars pensionsindex

Faktorer som Länsförsäkringar undersökt är bland annat antalet 65-plussare som får försörjningsstöd, antalet 65-plussare med låg ekonomisk standard, antal dygn inom korttidsvård och antal 65-plussare per läkare.

Kommuners placeringar, i urval:

Danderyd – plats 1.

Hässleholm – plats 202.

Kristianstad – plats 108.

Östra Göinge – plats 93.

Bromölla – plats 254.

Källa: Länsförsäkringar

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons