Annons

Bygge av badhus på bangården tidigast 2022

Tidigast om fyra år kan det bli aktuellt att sätta spaden i jorden för ett eventuellt badhus på bangårdsområdet. Det beskedet lämnar Trafikverket efter kommunens fråga.
Kristianstad • Publicerad 5 februari 2018
– Vi kan inte riskera att stå utan badhus i flera år, säger kommunalrådet Pierre Månsson (L) efter Trafikverkets besked om bangården.
– Vi kan inte riskera att stå utan badhus i flera år, säger kommunalrådet Pierre Månsson (L) efter Trafikverkets besked om bangården.Foto: Tommy Svensson

Det var kommundirektör Christel Jönsson som ställde frågan om när bangårdsområdet kan bli tillgängligt, efter att kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (L) i januari svängde och öppnade för att återigen titta på möjligheten att lägga det nya badhuset där.

Att placera badhuset på bangårdsområdet var ett förslag från Moderaterna, men det röstades ner av majoriteten. Huvudanledningen var att kommunen inte hade tillgång till bangårdsområdet och att det skulle bli dyrare än Näsby.

Annons

Trafikverkets och Jernhusens (som äger marken) nedläggningsprocess av bangårdsområdet har dragit ut på tiden. Beskedet till kommunen har från början varit att det skulle ta fem år. Två år har gått och oppositionsrådet Peter Johansson (M) har sagt att att man kan vänta ut det ytterligare runt ett år med tanke på att byggstarten av badhuset är beräknad till 2020.

Men beskedet från Trafikverket är nu att det kan bli aktuellt att börja bygga ett nytt badhus på området tidigast efter januari 2022.

– Men vi får inte tillgång till marken då. Då ska det rivas och saneras, säger Pierre Månsson. Det innebär att ett nytt badhus där skulle kunna vara färdigt tidigast i slutet av 2025 eller i början av 2026, om allt löper på. Det innebär en försening på 3,5 till fyra år.

Vilken slutsats drar du?

– Det är oklart om Tivolibadet klarar det till 2022, och vi kan inte riskera att stå utan badhus i flera år. Därför är min bedömning, hur bra jag än tycker att bangårdsalternativet är, att vi inte har någon annan placering än den vid Krinova på Näsby, svarar kommunalrådet.

Peter Johansson är inte överraskad av Trafikverkets besked.

– Det har jag sagt tidigare, att det är ingen kraft i att en tjänsteman på kommunen kontaktar en tjänsteman på Trafikverket. Man kunde lika gärna ha bett vaktmästaren på Vilans skola att skriva dit, säger han. Man borde ha lyft detta till politisk nivå, och kontaktat Trafikverkets generaldirektör eller infrastrukturministern.

Han tror heller inte att Pierre Månsson och den politiska majoriteten menade allvar med frågan till Trafikverket.

– Den enda anledningen till att man gjorde detta var att stänga möjligheten för oss att gå vidare med bangårdsalternativet, säger oppositionsrådet.

Släpper ni bangårdsområdet nu?

Annons

– Nej. Det är vårt prio 1. Under hela det här året pågår projekteringen av badhuset, och om vi får väljarnas mandat så jobbar vi vidare med ett badhus i centrala Kristianstad efter valet. Ur ett medborgarperspektiv är det viktigt, säger Peter Johansson.

Matti StenrosenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons