Annons

Nu storsatsar vi på barn och ungas psykiska hälsa

Psykisk ohälsa hos barn och unga fortsätter att öka. Allians för Skåne gör nu en storsatsning på barn- och ungdomspsykiatrin i budgeten för 2022 med 20 miljoner kronor, tillsammans med åtgärder för bättre samverkan med kommuner och vårdcentraler.
Region Skåne • Publicerad 23 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Psykisk ohälsa hos barn och unga fortsätter öka och blir allt mer komplicerad.”
”Psykisk ohälsa hos barn och unga fortsätter öka och blir allt mer komplicerad.”Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Psykisk ohälsa hos barn och unga fortsätter öka och blir allt mer komplicerad. Alltför många familjer har en svår situation med flera inblandade, allt från kommunal omsorg, skola och olika vårdgivare. Det behövs krafttag för att alla dessa barn och unga snabbt ska få hjälp på bästa sätt.

Därför gör Allians för Skåne en storsatsning på barn- och ungdomspsykiatrin i budgeten för 2022 med 20 miljoner kronor, tillsammans med åtgärder för bättre samverkan med kommuner och vårdcentraler. Ytterligare 15 miljoner satsas på beroendevård för barn och unga och vuxenpsykiatrin. Den sammanlagda summan på 35 miljoner är den största satsningen som gjorts hittills på Psykiatrin i Region Skåne.

Annons

Första halvåret 2021 ökade remisserna till Barn- ungdomspsykiatrin med 27 procent jämfört med samma period förra året. De problem som ökar mest är fortsatt neuropsykiatriska problem men på senare tid syns också en tydlig ökning av ätstörningar, ångest och depression. Det kan delvis ha med Covid-19 pandemin att göra, men trenden har också pågått under flera år. Kraftpaketet som Allians för Skåne har tagit fram handlar både om att korta köerna och att åtgärder ska sättas in tidigare. Nu är det avgörande att pengarna omsätts i förändringsarbete.

Allians för Skåne vill stärka skolorna att sätta in stöd direkt i elevens vardag även utan diagnos.

Det är framförallt den lindriga psykiska ohälsan som ökar och som kan utredas och behandlas på primärvårdsnivå. Här behövs nya arbetssätt och bättre samverkan mellan barn- och ungdomspsykiatri, skola och skolhälsovård. Skolhälsovården kan med bättre stöd av Barn- och ungdomspsykiatrin korta vårdkedjan för de barn som inte har behov av långa utredningar.

Allians för Skåne satsar på kommunsamverkan med barn och unga i centrum.

Mariamottagningarna är ett exempel på hur region och kommun gemensamt kan hjälpa unga med missbruksproblem. Där finns personal både inom hälso- och sjukvård och socialtjänst och mottagningarna finansieras gemensamt av Region Skåne och de 25 kommuner som ingår i samarbetet. I dagsläget finns sex Mariamottagningar i Skåne och en nyöppnad satellitmottagning.

Genom alliansens satsning kommer detta arbete att stärkas ytterligare. Familjecentraler, där barnhälsovård, öppen förskola, socialtjänst och mödrahälsovård samverkar är viktiga för att tidigt upptäcka psykisk ohälsa hos barn. I primärvårdssatsningen, som fortsätter under år 2022, har 2 miljoner avsatts som stimulansmedel för att fler Familjecentraler ska kunna växa fram.

En av Region Skånes stora satsningar framöver handlar om att skapa en samlad digital väg in, en ungdomsportal.

Idag finns i praktiken många olika vägar att gå för en ungdom eller förälder som söker hjälp vid psykisk ohälsa och den hjälp som erbjuds kan se väldigt olika ut beroende på om man går via specialiserad barn- och ungdomspsykiatri, socialtjänst, ungdomsmottagning eller skolhälsovård. Det ska naturligtvis även framöver gå att söka vård via alla dessa vägar.

”Om inte upphandlingen försenats av oppositionen hade vi redan haft fler vårdgivare i Skåne. Men nu är det äntligen på gång.”

Genom att samla alla under en och samma digitala portal blir det lättare att få en bedömning och sedan snabb hjälp vidare till rätt sorts stöd. Vi hoppas att alla Skånes kommuner kommer att vilja vara en del av detta samarbete.

Allians för Skåne kapar köerna.

Annons

Både offentliga och privata vårdgivare behöver hjälpas åt för att arbeta bort köerna. I detta årets budget avsattes 50 miljoner kronor för upphandling av neuropsykiatrisk utredning och behandling.

Om inte upphandlingen försenats av oppositionen hade vi redan haft fler vårdgivare i Skåne. Men nu är det äntligen på gång och det kommer att göra skillnad för dem som behöver vård och hjälp idag och framöver. Nytt för 2022 är att en kö-general ska tillsättas som ska arbeta Skåneövergripande med att dagligen hålla koll på sjukvårdens kapacitet och alla möjligheter att erbjuda vård någonstans i Skåne till patienter som riskerar att få vänta för länge. Även psykiatrin ska in under denna funktion. En Skånegemensam väntelista är avgörande att få på plats, liksom en patientcentrerad bedömning av hur lång tid hela vårdkedjan tar från bedömning till behandling.

Frågan om barns och ungdomars psykiska hälsa och välmående engagerar. Vi vet att många av samhällets aktörer vill göra mer och kan arbeta på nya sätt över gränserna. Nu fortsätter vi ökningen av de resurser som kan möjliggöra detta.

Per Einarsson (KD), regionråd och ordförande i Psykiatri-, habilitering och hjälpmedelsnämnden

Anna Mannfalk (M), region råd och vice ordförande i Hälso- och Sjukvårdsnämnden

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons