Annons

Oro för fler sjukskrivningar inom vården: ”Bränt krutet i båda ändar”

Coronaåret 2020 har lett till att sjukvårdspersonalen går på knäna. På CSK är belastningen hög och man ser en risk för att sjukskrivningarna kommer öka. ”Man har bränt krutet i båda ändar”, säger Janet Brunnström, huvudskyddsombud för Vårdförbundet.
Kristianstad • Publicerad 12 november 2020 • Uppdaterad 10 december 2020
Gösta Klinteberg hyser en oro om den stora smittspridningen fortsätter in på 2021.Foto: ARNE FORSELL

Antalet covid-patienter har eskalerat kraftigt på de skånska sjukhusen de senaste veckorna. De senaste dagarna har CSK också haft rekordmånga covid-patienter. På torsdagsmorgonen vårdades 29 personer med konstaterad covid-19. Av de skånska sjukhusen är det bara SUS i Malmö som har fler.

Vårdförbundet, Läkarförbundet och Kommunal vittnar alla om en hård belastning som spiller över på all personal, framförallt när andra avdelningar får bidra med covid-bemanning till de hårdast belastade.

Annons

Sten Östenson, ordförande i Östra Skånes läkarförening, lokalavdelning till Sveriges Läkarförbund, uppger att infektionsläkarna fått en kraftig patientökning och att de får kallas in från ledigheter för att kunna bemanna upp.

– De har max 25 patienter och då är överbeläggningar inräknade men med coronapatienterna kan det alltså bli så att infektionsläkaren har ansvar för dubbla antalet patienter mot det vanliga, säger Sten Östenson.

Sten Östenson betonar att belastningen trots allt borde ha varit större, men att färre patienter som inte har covid-19 söker vård.Foto: Tommy Svensson

Janet Brunnström, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på CSK, är av uppfattningen att många inte hann återhämta sig innan coronaläget förvärrades på nytt.

– Man är fortfarande trött efter vårens våg och det har varit en, i många fall, tuff sommar för medarbetarna som inte hunnit få full återhämtning. Sen kommer denna vågen och då kan jag givetvis tänka mig att man är trött, säger Janet Brunnström.

Den ansträngda situationen märks inte bara av på ökningen bland covid-patienter. På torsdagen var cirka 35 medarbetare på infektionen och medicinen smittade av covid-19 medan det på resten av sjukhuset rör sig om ett ”tiotal”. För mindre än en månad sen var ytterst få i personalen smittade men hur många som totalt insjuknat är okänt.

”Finns ingen statistik på detta”, skriver Bodil Holmquist, HR-chef, i ett mejl.

Här saknas innehåll

Cirka 8 procent mer av personalen på CSK, främst vårdnära personal, valde i somras att flytta sin semester, än vad som var fallet 2019.

Att färre tog ut sin semester tros i mångt och mycket ha sin förklaring i en indirekt coronaeffekt. Det hårda trycket och arbetet för att komma ifatt med uppskjuten vård gjorde att personal bland annat valde att avbryta sin semester eller jobba extrapass.

– Jag tror det blir en tuff höst för en stor del av medarbetarna. Vårdens medarbetare är så plikttrogna och gör det absolut bästa för patienten, men även för sina kollegor, mycket på bekostnad av sitt eget mående, säger Janet Brunnström.

Hon fortsätter:

Annons

– Efter att den här kulmen är nådd och det börjat plana ut och återgå till det normala kan jag tänka mig att det kommer en reaktion med ökade sjukskrivningar, för att man har bränt krutet i båda ändar.

”Drar det in en bit in på nästa år kommer vi få betydande problem.”
Gösta Klinteberg, huvudskyddsombud för Kommunal på CSK.

Kommunals huvudskyddsombud Gösta Klinteberg är även han orolig.

– Undersköterskor är en ganska tålig grupp men det börjar nog närma sig någon form av skiljeväg. Resten av året klarar vi säkert men drar det in en bit in på nästa år kommer vi få betydande problem, både bland under- och sjuksköterskor.

På vilket sätt då?

– Då är folk både psykiskt och fysiskt trötta och då kommer nog sjuktalet att öka. Det befarar jag och det befarar nog arbetsgivaren också.

Sten Östenson är positiv till att de CSK-anställda ska ta sig igenom coronavågen på ett bra vis, men flaggar samtidigt för orosmoln.

– Det knakar inte i fogarna men vi bävar för fler fall och mer drabbad personal. Då blir det inte roligt men det är någonting vi känner ligger i vårt jobb. Man kan inte gå hem för att man är trött, man fortsätter jobba, men hur länge klarar man det?

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons